Nieuw coronavirus (COVID-19)

KLM Health Services helpt bedrijven bij het invulling geven aan hun Duty of Care van organisaties op het gebied van reizen en gezondheid, oftewel Travel Risk Management. Wij zorgen er voor dat reizigers en expats gezond, veilig en fit blijven. Op deze pagina vind je informatie en de veelgestelde vragen over het nieuwe coronavirus (COVID-19). Alle informatie wordt regelmatig geactualiseerd.

Wat is het nieuwe coronavirus en waar komt de ziekte voor?

Eind december is in China een nieuw coronavirus ontdekt. De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. De eerste gevallen van COVID-19 zijn gemeld in China (december 2019). Vanuit daar heeft de ziekte zich verder over de wereld verspreid. Op woensdag 11 maart heeft de WHO de virusuitbraak uitgeroepen tot pandemie. Dat betekent letterlijk ‘wereldwijde verspreiding’. De ECDC en de WHO houden dagelijks het aantal ziektegevallen wereldwijd bij. Landen waar veel ziektegevallen gemeld zijn hebben te maken met een zogenoemde ‘wijdverspreide transmissie’. Welke landen dit zijn is te vinden op de website van het RIVM.

Wanneer wordt gedacht aan een besmetting met het coronavirus (COVID-19)?

In onderstaande afbeelding vind je de symptomen en kenmerken die veelal een indicatie geven van een besmetting van het coronavirus (COVID-19). *Of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen.

Hoe verloopt een besmetting?

Op welke manier het virus bij de mens terecht gekomen is, is nog niet helemaal duidelijk. Vleermuizen zijn vaak drager van virussen. Vermoedelijk is dit virus van de vleermuis op een zoogdier overgegaan, die het daarna aan de mens heeft overgedragen. Vervolgens heeft het virus zich onder mensen weten te verspreiden.

Hoe besmettelijk is het coronavirus (COVID-19)?

Het coronavirus bevindt zich in de keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Voor zieke mensen geldt het advies om te hoesten en te niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten De druppeltjes kunnen ook terecht komen op voorwerpen in de omgeving van de patiënt. Het virus kan daar niet lang overleven, maar als ‘verse’ druppeltjes aan je hand terecht komen en je vervolgens je gezicht (mond, neus, ogen) aanraakt, kun je op die manier wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Ook adviseren we om lichamelijk contact met anderen te vermijden en geen handen meer te schudden.

 

Wat gebeurt er bij een mogelijke besmetting?

Mensen met klachten die verdacht worden van het coronavirus worden in isolatie geplaatst en onderzocht op het virus. Ook wordt nagegaan met wie zij contact hebben gehad. Deze mensen zijn mogelijk besmet met het virus en worden daarom uit voorzorg 14 dagen gemonitord. In deze periode wordt goed in de gaten gehouden of zij klachten ontwikkelen. Is dit het geval, dan moeten zij thuisblijven. Bij milde klachten moeten zij gewoon uitzieken. Maar krijgen zij koorts of worden zij ernstiger ziek, dan worden zij getest op COVID-19. Patiënten bij wie het coronavirus is aangetoond met een laboratoriumtest moeten in ‘thuisisolatie’ blijven totdat de klachten minimaal 24 uur helemaal over zijn. Als een gezinslid van een coronapatiënt klachten krijgt, wordt deze niet getest. We gaan er in dat geval van uit dat dit gezinslid ook coronavirus heeft. Ook dit gezinslid moet thuisblijven tot hij/zij minimaal 1 dag klachtenvrij is.

Bijzondere maatregelen voor de luchtvaart

Het aantal vluchten door KLM zal als gevolg van de genomen maatregelen ernstig worden teruggebracht. Daarnaast voert een groot aantal landen restricties in voor binnenkomende reizigers. KLM Health Services en KLM ISSO volgen de situatie nauwlettend en afhankelijk van de ontwikkelingen volgen nieuwe besluiten.

Wat adviseren wij aan preventieve maatregelen aan frequente reizigers en expats?

Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen. Het hanteren van goede hygiënemaatregelen is daarom op dit moment afdoende. Ook het dragen van mondkapjes is vanuit medisch oogpunt op basis van de huidige informatie niet noodzakelijk. Raadpleeg voor de meest actuele reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder is het belangrijk om het contact met dieren en zieke mensen te vermijden en alleen dierlijke producten te nuttigen als die goed verhit zijn.

Travel Risk Management

KLM Health Services helpt bedrijven bij het invulling geven aan hun Duty of Care op het gebied van reizen en gezondheid, oftewel Travel Risk Management. Wij zorgen er voor dat reizigers en expats gezond, veilig en fit blijven. Bel of mail voor meer informatie over Travel Risk Management voor jouw organisatie met Danny van Altena, Health & Travel consultant bij KLM Health Services.

  Danny van AltenaConsultant Health & Travel 06 20 33 15 55 dvanaltena.health@klm.com

 

Veelgestelde vragen over het coronavirus (COVID-19)

De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. In de praktijk komt het voor dat deze namen door elkaar worden gebruikt.

Neem telefonisch contact op met je huisarts als je koorts hebt (tenminste 38°C) en luchtwegklachten (hoesten en/of kortademigheid). Daarnaast zijn de klachten ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie of zijn de klachten ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie. Welke landen te maken hebben met een wijdverspreide transmissie is te vinden op de website van het RIVM.

De eerste gevallen van COVID-19 zijn bij de WHO gemeld in december 2019. Vanuit daar heeft de ziekte zich verder over de wereld verspreid. Op woensdag 11 maart heeft de WHO de virusuitbraak uitgeroepen tot pandemie. Naar verwachting zal het aantal gevallen nog verder toenemen. Op de site van de ECDC  en de WHO wordt het aantal ziektegevallen wereldwijd dagelijks bijgehouden. Landen waar veel ziektegevallen gemeld zijn hebben te maken met een zogenoemde wijdverspreide transmissie. Het RIVM houdt bij welke landen dit zijn.

Mensen met klachten die verdacht worden van het coronavirus worden in isolatie geplaatst en onderzocht op het virus. Ook wordt nagegaan met wie zij contact hebben gehad. Deze mensen zijn mogelijk besmet met het virus en worden daarom uit voorzorg 14 dagen gemonitord. In deze periode wordt gemonitord of zij klachten ontwikkelen. Patiënten bij wie het coronavirus is aangetoond met een laboratoriumtest moeten in ‘thuisisolatie’ blijven totdat de klachten minimaal 1 dag helemaal over zijn. Als een gezinslid van een coronapatiënt klachten krijgt, wordt deze niet getest. We gaan er in dat geval van uit dat dit gezinslid ook coronavirus heeft. Ook dit gezinslid moet thuisblijven tot hij/zij minimaal 1 dag klachtenvrij is.

Op welke manier het virus bij de mens terecht gekomen is, is nog niet helemaal duidelijk. Vleermuizen zijn vaak drager van virussen. Vermoedelijk is dit virus van de vleermuis op een zoogdier overgegaan, die het daarna aan de mens heeft overgedragen. Vervolgens heeft het virus zich onder mensen weten te verspreiden. Het coronavirus bevindt zich in de keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Voor zieke mensen geldt het advies om te hoesten en te niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten. De druppeltjes kunnen ook terecht komen op voorwerpen in de omgeving van de patiënt. Het virus kan daar niet lang overleven, maar als ‘verse’ druppeltjes aan je hand terecht komen en je vervolgens je gezicht (mond, neus, ogen) aanraakt, kun je op die manier wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Ook adviseren we om lichamelijk contact met anderen te vermijden en geen handen meer te schudden. Wel is bekend dat hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij verspreidt. Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Neem telefonisch contact op met de huisarts als je:

  • Koorts hebt (tenminste 38°C);
  • en luchtwegklachten (hoesten en/of kortademigheid).

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is. Heb je last van mildere klachten, zoals een neusverkoudheid, hoesten of verhoging tot 38°C, ziek dan thuis uit. Zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. De algemene hygiënemaatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep en gebruik eventueel desinfecterende handgel/spray;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen meer en vermijd ander lichamelijk contact.

Verder is het belangrijk om het contact met dieren en zieke mensen te vermijden (houd een meter afstand) en alleen dierlijke producten te nuttigen als die goed verhit zijn.

Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus anders is.

In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Het helpt alleen als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk. Het dragen van een mondkapje is best belastend. Als je niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan levert het soms juist éxtra risico op. Je bent al snel geneigd om zo’n mondkapje steeds goed te zetten en daarmee kom je met je handen aan je gezicht. Dit levert extra risico op. Het heeft wél zin om als zieke patiënt een mondkapje op te zetten. Een mondkapje voorkomt dan namelijk dat de virusdruppeltjes in de lucht terecht komen; ze blijven binnen het mondkapje.

WHO, ECDC, RIVM, EASA, Eurocontrol, de Nederlandse overheid, KLM Health Services en KLM ISSO volgen de situatie nauwlettend en nemen zo nodig onmiddellijk maatregelen. Op 30 januari heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid (PHEIC) uitgeroepen. In Nederland is een meldingsplicht voor het nieuwe coronavirus ingesteld. Dit betekent dat zorgprofessionals direct moeten melden wanneer zij vermoeden dat iemand drager is van het virus. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen naar diverse landen aangescherpt. In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met levende dieren en contact met zieke mensen te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen. Diverse luchthavens voeren restricties in voor binnenkomende reizigers. Reizigers die de voorgaande dagen in een risicogebied met wijdverspreide transmissie geweest zijn, worden niet toegelaten. KLM houdt hier rekening mee bij het maken van de vliegschema’s.

Vluchten naar Beijing en Shanghai zijn tot en met 28 maart opgeschort. De vluchten naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen zijn opgeschort tot 3 mei. Daarnaast wordt tot 3 mei niet dagelijks maar om de dag naar Hong Kong gevlogen. KLM vliegt tot en met 3 april niet op Venetië, Milaan en Napels. Op de andere bestemmingen in Italië (Rome, Bologna, Turijn, Florence, Genua en Catánia) wordt nog wel gevlogen, hetzij minder frequent. Vliegtuigen zijn voorzien van filters die de lucht zuiveren en ziekteverwekkers wegvangen. Er is onderzocht of de filters effectief zijn tegen het coronavirus. De filters waarmee KLM-vliegtuigen zijn voorzien, werken goed tegen het nieuwe coronavirus. KLM vervoert geen zieke passagiers. Wel zou het voor kunnen komen dat een passagiers tijdens de vlucht onverwacht ziek wordt. Uit voorzorg zijn daarom aan boord van alle Europese en intercontinentale vluchten coronakits aanwezig. Deze kits bevatten beschermingsmiddelen die gebruikt kunnen worden wanneer bij een zieke patiënt aan een infectie met het coronavirus wordt gedacht. Daarnaast zijn er de gebruikelijke onderhouds- en schoonmaakprocedures die zorgdragen voor hygiëne aan boord.

De overheid heeft besloten om dit niet te doen. Als op dit moment reizigers op Nederlandse luchthavens gecontroleerd worden op koorts, worden vooral mensen met griep of een verkoudheid opgespoord.

De reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vier kleurencodes. Hier vindt u de algemene uitleg over de kleurcodes van de reisadviezen. De kleurcodes kunnen worden aangepast voor landen of gebieden waar het nieuwe coronavirus (COVID-19) is gevonden. Bekijk hier alle reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.