Gehoortest (audiogram)

Een gehoortest is belangrijk wanneer u dagelijks wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van 80 dB(A) of hoger. Door regelmatig een audiogram te laten maken kunt u in een vroeg stadium vaststellen of uw gehoor afneemt.

Wat meet een gehoortest (audiogram)?

Een gehoortest of audiogram is een meting van het gehoor, waarbij voor alle frequentiegebieden wordt vastgesteld of er sprake is van gehoorverlies.

Hoe herkent u gehoorverlies?

Meestal ontstaat slechthorendheid geleidelijk. De zachte geluiden in uw omgeving worden steeds zachter. Hierdoor merkt u er zelf in het begin weinig van. Blijvend gehoorverlies kunt u herkennen aan een of meer van de volgende verschijnselen:

  • U hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer
  • Telefoneren of spreken in een rumoerige ruimte kost u veel energie
  • U hoort fluit-, piep- of bromtonen in uw oor

Wanneer is geluid schadelijk?

Geluid neemt u via uw oor waar, door allerlei luchtdrukwisselingen. Geluid boven 80 dB(A) is schadelijk. Als u op normale toon met iemand kunt praten, is het geluid niet hoger dan 80 dB(A). Geluid is wel schadelijk als:

  • U hard moet praten om bij een normale gespreksafstand verstaanbaar te blijven
  • U last hebt van oorsuizen of een fluittoon in de oren als u van uw werk komt
  • U de eerste uren na het werk moeite hebt een gesprek of een tv-programma te volgen

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak of meer informatie over deze keuring kunt u contact opnemen via (020) 649 30 72 of kunt u gebruikmaken van dit contactformulier. Voor een vrijblijvende offerte of vragen hierover kunt u uw contactgegevens achterlaten via dit contactformulier. Wij bellen u binnen één werkdag terug.