Gehoortest (audiogram)

Een gehoortest is belangrijk wanneer je dagelijks wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van 80 dB(A) of hoger. Door regelmatig een audiogram te laten maken kun je in een vroeg stadium vaststellen of je gehoor afneemt.

Wat meet een gehoortest (audiogram)?

Een gehoortest of audiogram is een meting van het gehoor, waarbij voor alle frequentiegebieden wordt vastgesteld of er sprake is van gehoorverlies.

Hoe herken je gehoorverlies?

Meestal ontstaat slechthorendheid geleidelijk. De zachte geluiden in je omgeving worden steeds zachter. Hierdoor merk je er zelf in het begin weinig van. Blijvend gehoorverlies kun je herkennen aan een of meer van de volgende verschijnselen:

  • Je hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer
  • Telefoneren of spreken in een rumoerige ruimte kost je veel energie
  • Je hoort fluit-, piep- of bromtonen in je oor

Wanneer is geluid schadelijk?

Geluid neem je via je oor waar, door allerlei luchtdrukwisselingen. Geluid boven 80 dB(A) is schadelijk. Als je op normale toon met iemand kunt praten, is het geluid niet hoger dan 80 dB(A). Geluid is wel schadelijk als:

  • Je hard moet praten om bij een normale gespreksafstand verstaanbaar te blijven
  • Je last hebt van oorsuizen of een fluittoon in de oren als je van je werk komt
  • Je de eerste uren na het werk moeite hebt een gesprek of een tv-programma te volgen

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak of meer informatie over deze keuring kun je contact opnemen via (020) 649 30 72 of kun je gebruikmaken van dit contactformulier. Voor een vrijblijvende offerte of vragen hierover kunt je jouw contactgegevens achterlaten via dit contactformulier. Wij bellen je binnen één werkdag terug.