Vliegmedische keuring

Om zelfstandig een luchtvaartuig te mogen besturen moet een vlieger een vliegmedische keuring ondergaan. Alle beroeps- en particuliere vliegers kunnen voor een vliegmedische keuring bij onze organisatie terecht. KLM Health Services is specialist op het gebied van vliegmedische keuringen. Er worden per jaar ruim 5000 keuringen verricht voor zowel particulieren als beroepsmatig vlieger.

Alle vliegmedische keuringen kunnen bij ons worden aangevraagd: klasse 1 (vliegen met commerciële doeleinden, zoals in de burgerluchtvaart), klasse 2 (recreatief vliegen), LAPL (zweefvliegen, ballonvaren en ultra-light) en klasse 3 (bestemd voor luchtverkeersleiders). Daarnaast ondergaan cabin attendants periodiek eveneens een medisch onderzoek.

Medische eisen

Het doel van een vliegmedische keuring is vast te stellen of uw gezondheidstoestand een risico oplevert voor de veiligheid in het luchtverkeer. Het is dus een veiligheidskeuring, waarbij op Europees niveau medische eisen zijn opgesteld, die wettelijk zijn vastgelegd. De vliegmedische keuringen in Nederland worden uitgevoerd in overeenstemming met de medische eisen geldend voor de European Aviation Safety Agency (EASA).

Wanneer een vliegmedische keuring?

Klasse 1 vliegers moeten jaarlijks medisch worden gekeurd. Voor klasse 2 en 3 vliegers is de periodiciteit leeftijdsafhankelijk. Wilt u meer weten over vliegmedische keuringen bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Wat houdt een vliegmedische keuring in?

Tijdens het onderzoek wordt een gedetailleerde analyse gemaakt van de medische geschiedenis van de vlieger. Vervolgens worden er een aantal onderzoeken verricht. Indien het naar het inzicht van onze keuringarts nodig is worden onze medisch specialisten in de luchtvaartgeneeskunde geconsulteerd (cardioloog, psychiater, neuroloog, KNO-arts). De exacte inhoud van een vliegerkeuring hangt af van de klasse van het medisch certificaat, het type rating en de leeftijd van de vlieger.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via (020) 649 3400. Voor een vrijblijvende offerte of vragen hierover kunt u uw contactgegevens achterlaten via dit contactformulier. Wij bellen u binnen één werkdag terug.

Locatie