Blog: hoe gaat het met jouw ‘goede’ voornemens?

januari 17, 2019

KLM Health Services -5440

Heb jij ze ook weer gemaakt? Goede voornemens voor 2019? Ik ga meer sporten, vroeger naar bed, gezonder eten. Ik ga bewuster leven. Ja, dit wordt mijn jaar! Goede voornemens, we kennen ze allemaal wel. Toch? Aan onze intenties ligt het niet. We hebben het beste voor met onszelf, met onze naasten en met de wereld waarin we leven. We hebben in de kerstvakantie bijgetankt en zijn begin van het jaar enorm gemotiveerd om onze voornemens om te zetten in daden.

Urgentie

Er is ook best veel urgentie om een paar dingen anders te doen. Als we het nieuws moeten geloven dan heeft half Nederland stress. Op klimaatgebied is het 5 voor 12. Hoogste tijd om ook als individu je steentje bij te dragen. En wat te denken van alle eenzaamheid onder ouderen? Misschien toch wat vaker een praatje met de buren maken? Volgens de statistieken nemen 8 op de 10 Nederlanders zich rond de jaarwisseling voor om iets te veranderen in hun leven. Het teleurstellende nieuws is dat nog geen 20% hiervan de voornemens daadwerkelijk waarmaakt. Zucht….hoe kan er nu zo’n groot gat zitten tussen doel en daad? Wat is er aan de hand? Zo bezien moet je vooral geen voornemens maken met het aanbreken van het nieuwe jaar. Het werkt niet. Het leidt tot teleurstelling. Niet doen. Laten we ons één ding voornemen en dat is dat we ons verder niets gaan voornemen!

Hoe kom je van doel tot daad

Toch bezondig ik mezelf elk jaar ook weer aan een hele serie goede voornemens. Weet ik ze allemaal te realiseren? Zeker niet. Maar als ik terugkijk naar die voornemens die wel zijn gelukt, dan zie ik een paar patronen. Dat overziend, weet ik dat ik ook dit jaar een aantal voornemens ga realiseren. Hoera!

  1. Doe niet te veel veranderingen tegelijk. Het liefst twee of drie per kwartaal. Meer kunnen we cognitief niet verwerken.
  2. Neem kleine stapjes. Niet in één maand de marathon willen lopen, maar elke week een paar minuten langer volhouden.
  3. Hoe concreter hoe beter. Geen vage voornemens zoals bewuster leven, maar concreet; maximaal 2x vlees per week.
  4. Plak nieuwe gewoonten vast aan een andere gewoonte. Doe die knie versterkende oefeningen tijdens het tandenpoetsen.
  5. Doe het niet alleen, maar vertel het aan vrienden. Zo organiseer je support.
  6. En werk naar een concrete beloning of een doel toe. Dat geeft richting.

Stoppen met voornemens? Dacht het niet! Vlugge voornemens zijn gedoemd te mislukken. Maar een paar kleine veranderingen in de richting van een concreet doel, gekoppeld aan een bekende gewoonte: dat gaat ook in 2019 weer werken. Dat zijn de ‘goede’ voornemens.

Auteur

Rob Koelewijn, werkzaam bij KLM Health Services, is door Gezond in Bedrijf uitgeroepen tot Vitality Manager van het jaar voor zijn systematische inzet om werknemers fit en gezond te houden en te krijgen. Dit doet hij voor KLM en andere internationaal opererende bedrijven.

Rob kan als geen ander op een bevlogen manier zijn passie voor gezondheid overbrengen aan anderen. Mensen verbinden, in beweging krijgen en stimuleren het beste uit henzelf te halen. Hij weet gezondheid te koppelen aan de bedrijfsstrategie en op een juiste manier te vertalen naar beleid en praktische maatregelen. Rob doet dit met een bijzondere aandacht voor vernieuwing en digitalisering. Op deze manier levert hij een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit van organisaties in lijn met hun organisatiedoelstellingen.