Blue Zones – Gezonde gewoonte #1: dagelijks bewegen [BLOG]

juli 15, 2019

KLM is bijna 100 jaar. Ga jij dat ook halen? In goede gezondheid? In een serie blogs bespreek ik negen gezonde gewoonten. De Power 9 die door Dan Buettner zijn ontdekt in de ‘blue zones’. Dat zijn de vijf plaatsen in de wereld waar inwoners bovengemiddeld vaak 100 jaar oud worden. De eerste gezonde gewoonte: zorg voor dagelijkse beweging.

Hoog Metabolisme

blue zonesDe 100-jarigen uit het onderzoek van Dan Buettner zijn de hele dag in beweging. Ze worden als het ware gedwongen door de heuvelachtige omgeving of door hun dagelijkse bezigheden. Ze houden een hoog metabolisme vast gedurende de dag. In Nicoya (Costa Rica) wordt nog steeds handmatig mais gemalen voor de tortilla’s. In Ikaria kneden ze hun eigen brooddeeg en in Okinawa hebben ze in huis bijna geen meubilair waardoor ze tientallen keren van de grond omhoog moeten komen. En dat doet iets met je gezondheid.

Fysieke activiteit door de dag heen tikt aan. Meer dan bij een uur sporten. Onderzoek van Hidde van der Ploeg bevestigt dat. Uit zijn onderzoek bleek dat mensen die twee tot vijf uur per dag staand werken (i.p.v. zittend) 10% langer leven dan mensen die minder dan twee uur per dag staan. Uit ander onderzoek blijkt: elk uur dat je teveel zit, verlies je 22 minuten van je levensverwachting! Teveel zitten is niet goed voor je.

Kampioen zitten

Nederlanders zitten gemiddeld 10 of 11 uur per dag. Dat klinkt veel, maar voor je het weet heb je die 11 uur gehaald. We zijn kampioen zitten en dat is niet iets om trots op te zijn. Allerlei handige uitvindingen leiden er toe dat we steeds minder bewegen. Overal zijn liften en roltrappen, de tv heeft afstandsbediening, etc.

Laat ik het scherp stellen: de ‘overgewicht’-epidemie ligt niet aan onze voeding. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid calorieën die we innemen de afgelopen dertig jaar niet veel is toegenomen. De hoeveelheid beweging daarentegen is dramatisch achteruit gegaan. Maar we gaan toch niet zoals die 100-jarigen in Costa Rica onze eigen mais malen of al ons meubilair de deur uit doen? Nee. Maar er is heel veel mogelijk. Hierbij mijn top drie:

  1. Gebruik je smartwatch of telefoon om beweging te monitoren. Mensen die hun beweeggedrag monitoren gaan meer bewegen.
  2. Wandel of fiets naar alles dat binnen 30 minuten te bereiken is. Het is gezonder, schoner en goedkoper!
  3. Beweeg op je werk. Neem de trap. Wandel in je pauzes. Breng bila’s door in de buitenlucht. Noem een vergadering een ‘stand-up’, schaf statafels aan en werk met verstelbare zit-statafels.

Op naar de zesde Blue Zone. Kom in actie en ga aan de slag met je gezondheid. Op het werk en thuis!

Auteur

Rob Koelewijn, werkzaam bij KLM Health Services, is door Gezond in Bedrijf uitgeroepen tot Vitality Manager van het jaar voor zijn systematische inzet om werknemers fit en gezond te houden en te krijgen. Dit doet hij voor KLM en andere internationaal opererende bedrijven.

Rob kan als geen ander op een bevlogen manier zijn passie voor gezondheid overbrengen aan anderen. Mensen verbinden, in beweging krijgen en stimuleren het beste uit henzelf te halen. Hij weet gezondheid te koppelen aan de bedrijfsstrategie en op een juiste manier te vertalen naar beleid en praktische maatregelen. Rob doet dit met een bijzondere aandacht voor vernieuwing en digitalisering. Op deze manier levert hij een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit van organisaties in lijn met hun organisatiedoelstellingen.