Werken tijdens de ramadan [BLOG]

mei 14, 2019
Ramadan, de vastenperiode voor moslims. Vanaf dageraad (dus nog vóór zonsopkomst) tot zonsondergang wordt er niet gegeten, gedronken en gerookt. Vasten heeft veel positieve effecten: je werkt aan jezelf, je discipline en het is ook een periode van solidariteit en verbinding met je familie. Als je je werk combineert met het vasten is dit een extra intensieve periode. Zorg dat je zoveel mogelijk gezond eet en genoeg water drinkt in de uren tussen de iftar en suhoor (oftewel de tijden dat je mag eten).

Overige tips om de ramadan goed en gezond op het werk door te komen

  • Begin vroeg indien mogelijk. Als de werkzaamheden het toelaten, probeer te regelen dat je vroeg begint. Vooral met warme dagen kan dit prettig zijn. Je kunt eind van de middag dan nog even slapen als je weer thuis bent.
  • Slaap wanneer het kan. Slaap zoveel mogelijk tijdens de uren dat je kunt slapen. Vooral de eerste paar dagen en de tweede helft van de vastenperiode is voor de meeste mensen het zwaarst. Dus laat de televisie en je telefoon zoveel mogelijk links liggen.
  • Wees open naar je collega’s. Je zult merken dat er veel nieuwsgierigheid is naar het vasten tijdens de ramadan. Je collega’s kunnen er beter rekening mee houden als ze weten en begrijpen dat je meedoet aan de ramadan.
  • Voorkom uitdroging. Als je langere tijd niets drinkt, krijg je dorst. Op zomerse dagen gebeurt dit sneller, omdat je dan meer zweet en er dus vocht uit je lichaam verdwijnt. Daarom is het nodig voldoende water en thee te drinken in de tijd dat je mag eten en drinken. Drink ’s ochtends een paar extra glazen water om de dag goed door te komen. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Deze bevatten veel calorieën en leveren geen of weinig goede voedingsstoffen.
  • Eet vezelrijk om trek zo lang mogelijk uit te stellen. Zorg voor een stevige basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruin brood. Vezels zorgen langer voor een vol gevoel na de maaltijd, zodat je minder snel honger krijgt. Varieer om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Neem verder niet te veel zoete en vette producten, zoals baklava of gefrituurde hapjes. Daar zitten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen in.
  • Eet niet té veel. Als de ramadan in de zomer valt heb je tussen zonsondergang en zonsopkomst maar een paar uurtjes om te eten. Je loopt daarmee het risico dat je in alle haast meer eet dan je nodig hebt. Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft, dan kom je aan. Schep daarom niet veel op je bord en eet rustig.
  • Neem rust. Verwacht jij een zware periode tijdens de ramadan? Overweeg dan om wat extra vrije dagen op te nemen zodat je meer rust kan nemen.

Heb je suikerziekte?

Tijdens de ramadan verandert er veel: de tijd waarop je opstaat, wat en wanneer je eet, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventuele lichamelijk activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de suikerziekte ontregeld raakt als hiermee geen rekening wordt gehouden. Overleg dan ook altijd met je (huis)arts. Hij/zij geeft je advies over het aanpassen van je medicijnen of insuline, zodat je bloedsuiker niet te hoog of te laag wordt. Lees meer over suikerziekte en ramadan bij het Diabetesfonds.

JannekeJanneke Kelderman (41) heeft jarenlange ervaring als vitaliteitscoach waarbij zij mensen één op één begeleidt naar meer energie en groepen inspireert middels workshops.

Ooit begonnen als fysiotherapeut raakte zij geboeid door de kracht van heldere communicatie bij gedragsverandering. “Het is zo waardevol mensen zelf het stuur in handen te kunnen geven naar groei en meer energie”. Slaap, beweging, energie, herstel en communicatie zijn haar kernspecialiteiten.

De begeleiding en workshops richten zich op de mogelijkheid die je als mens hebt om je energieker te voelen, in welke omstandigheden dan ook. Ze worden getypeerd door praktische oefeningen, haar levendige manier van vertellen, down to earth uitleg, maar vooral doordat ze aanzetten tot ‘bewegen’.

Maak een afspraak