Blue zones – Gezonde gewoonte #2: heb een doel [BLOG]

juli 22, 2019
KLM is bijna 100 jaar. Ga jij dat ook halen? In goede gezondheid? In een serie blogs bespreek ik negen gezonde gewoonten (de Power 9) die Dan Buettner ontdekte in de blue zones; vijf plaatsen in de wereld waar inwoners bovengemiddeld vaak 100 worden. Vandaag de 2e gezonde gewoonte: heb een doel.

Gezondheid en doel

Een goede gezondheid is een randvoorwaarde voor het behalen van je doel. Sommigen hebben het al gevonden en zijn zich bewust van hun doel. In anderen is het wel aanwezig, maar ze zijn nog aan het zoeken. Hoe dan ook, een goede gezondheid is ondersteunend aan dat doel. En wat blijkt…..als je een doel hebt om na te streven dan doet dat ook iets met je gezondheid! Het werkt twee kanten op. Uit het onderzoek onder 100-jarigen van Dan Buettner blijkt dat je 7 jaar langer leeft als je het doel in je leven scherp hebt. Je leeft langer en in betere gezondheid als je weet waarom je ‘s ochtends je bed uit komt. Heb jij scherp waar je ‘s ochtends je bed voor uit komt?

Passie

In veel blue zones is het hebben van een doel heel normaal. Inwoners van Nicoya hebben een ‘plan de vida’ en in Okinawa noemen ze het ‘Ikigai’. Ikigai is een Japans woord dat zich het best laat vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn’. Jouw Ikigai, jouw reden om ‘s ochtends op te staan, is bezig zijn met iets waar je van houdt, waar je goed in bent en wat de wereld nodig heeft. In de werkende context kun je er dan nog aan toevoegen dat je bezig bent met iets waar anderen bereid zijn voor te betalen. Dan heb je als het ware van je passie je beroep gemaakt.

Betekenisvol leven

Het belang van een doel wordt ook door Emily Smith benadrukt. In haar boek ‘the power of meaning’ schrijft ze dat het hebben van een doel één van de vier pijlers is voor een betekenisvol leven. Daarbij is betekenisvol leven overigens niet hetzelfde als een gelukkig leven. Als voorbeeld is het drinken van een cappuccino op een zonnig terras iets wat je gelukkig maakt, terwijl het verzorgen van een ziek familielid stress geeft. Maar dat laatste is toch van meer betekenis dan het eerste. Zorgen voor je naaste is waardevol om te doen. Het geeft zin aan je leven. Zo is het ook met het hebben van een doel. Het is geen garantie voor geluk, maar het draagt wel bij aan een zinvol leven. En aan je gezondheid. Dubbele winst!

Tips voor jouw doel

Als jij jouw ‘Ikigai’ nog niet ontdekt heb, ga er dan naar op zoek. Hier mijn tips.

  • Inventariseer je waarden, principes en idealen. Waar word jij door geraakt? Wat houd je bezig? Waar ben je goed in? Neem de tijd en durf te kiezen!
  • Breng je doel in herinnering: door een plek in huis in te richten, door een beeld op je screensaver, door je beltoon, etc. Zorg dat je regelmatig wordt herinnerd aan je doel en aan de vaardigheden die je hebt om aan dat doel te werken.
  • Houd je doel niet voor jezelf. Zoek passiegenoten en organiseer je eigen klankbord.

Kom in actie, ga aan de slag met je gezondheid. Op het werk en thuis!

Auteur

Rob Koelewijn, werkzaam bij KLM Health Services, is door Gezond in Bedrijf uitgeroepen tot Vitality Manager van het jaar voor zijn systematische inzet om werknemers fit en gezond te houden en te krijgen. Dit doet hij voor KLM en andere internationaal opererende bedrijven.

Rob kan als geen ander op een bevlogen manier zijn passie voor gezondheid overbrengen aan anderen. Mensen verbinden, in beweging krijgen en stimuleren het beste uit henzelf te halen. Hij weet gezondheid te koppelen aan de bedrijfsstrategie en op een juiste manier te vertalen naar beleid en praktische maatregelen. Rob doet dit met een bijzondere aandacht voor vernieuwing en digitalisering. Op deze manier levert hij een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit van organisaties in lijn met hun organisatiedoelstellingen.