Blue zones – Gezonde gewoonte #3: zorg voor je ontspanning [BLOG]

juli 30, 2019

Op naar de zesde blue zone

KLM is bijna 100 jaar. Ga jij dat ook halen? In goede gezondheid? In een serie blogs bespreek ik negen gezonde gewoonten (de Power 9) die Dan Buettner ontdekte in de blue zones; vijf plaatsen in de wereld waar inwoners bovengemiddeld vaak 100 worden. In deze blog de derde gezonde gewoonte: zorg voor je ontspanning.

Stress

blue zonesOok over stress kunnen de 100-jarigen uit het onderzoek van Dan Buettner ons iets leren. Ze hebben namelijk routines ontwikkelt om stress de baas te zijn. Inwoners van Okinawa nemen een aantal momenten per dag om hun voorouders te gedenken. De adventisten uit Loma Linda worden stil om te bidden en de Ikaren doen powernaps.

Stress is een probleem in Nederland. Veel werknemers vallen uit met psychische klachten. Ook veel jongeren kampen met burn-out. Toch is stress niet per se slecht. Het zorgt ervoor dat je alert en geconcentreerd bent. Problematisch wordt het als de stress te lang duurt of continu aanwezig is. Vaak wordt een te hoge werkdruk als schuldige aangewezen. Maar is dat wel het hele verhaal?

Werk-privé balans

Het kan druk zijn op je werk en er kan soms te veel van je gevraagd worden. Zeker. Maar ligt het alleen aan het werk? Of kan het ook met de werk-privé balans te maken hebben? Wat ik zie en hoor, is dat veel werknemers ook hun avonden en weekenden volproppen. Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Je wilt een rijk sociaal leven, je wilt een bijdrage leveren aan de maatschappij, je hebt je verplichtingen naar familie en gezin. Er is genoeg om 24/7 bezig te zijn. En wanneer er dan een moment van rust is, dan is de verleiding groot om die in te vullen met het grazen op internet, het scrollen door timelines en het kijken van die gave Netflix-serie.   

Ontspanning

Mijn punt is dat werkdruk lang niet altijd het probleem is. Het probleem zit niet in de spanning die je ervaart, maar in de ontspanning die je voor jezelf organiseert. Die je durft te organiseren. Zijn er momenten op de dag dat je niet bereikbaar bent? Mogen er momenten zijn dat je even niets beleeft? Zijn er momenten op de dag dat je de vermoeidheid toelaat? Of ben jij zo iemand die dat vergeet, die dat niet durft, of daar geen tijd voor heeft?

3 tips voor meer ontspanning

Je mag (moet) meer ontspannen. Maar je zal niet snel zoals die 100-jarigen in Okinawa je voorouders gedenken. En powernaps op het werk zie ik ook niet zo snel gebeuren. Wat kan je wel doen? Mijn top drie.

  1. Begin de ochtend in stilte. Doe aan yoga, mindfullness, ga bidden. Richt een kwartier lang je aandacht naar binnen en kom tot rust. Die rust neem je de hele dag mee.
  2. Work hard, rest hard. Als je werkt, ga er dan vol voor. Maar, als je niet werkt, laat het dan los en laat de ‘schermen’ wat vaker links liggen.
  3. Doe een Powernap. Aan het einde van de werkdag als ik terugreis met de trein laat ik de vermoeidheid toe. Inmiddels heb ik er jaren ervaring mee. Vroeger werd ik nog wel eens wakker op het rangeerterrein. Tegenwoordig ontwaak ik na 20 minuten. Herboren. Klaar voor de avond!

Kom in actie en ga aan de slag met je gezondheid. Op het werk en thuis!

Auteur

Rob Koelewijn, werkzaam bij KLM Health Services, is door Gezond in Bedrijf uitgeroepen tot Vitality Manager van het jaar voor zijn systematische inzet om werknemers fit en gezond te houden en te krijgen. Dit doet hij voor KLM en andere internationaal opererende bedrijven.

Rob kan als geen ander op een bevlogen manier zijn passie voor gezondheid overbrengen aan anderen. Mensen verbinden, in beweging krijgen en stimuleren het beste uit henzelf te halen. Hij weet gezondheid te koppelen aan de bedrijfsstrategie en op een juiste manier te vertalen naar beleid en praktische maatregelen. Rob doet dit met een bijzondere aandacht voor vernieuwing en digitalisering. Op deze manier levert hij een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit van organisaties in lijn met hun organisatiedoelstellingen.