Blue zones – Gezonde gewoonte #4: de 80% regel [BLOG]

augustus 6, 2019

Op naar de zesde blue zone

KLM is bijna 100 jaar. Ga jij dat ook halen? In goede gezondheid? In een serie blogs bespreek ik negen gezonde gewoonten (de Power 9) die door Dan Buettner zijn ontdekt in de ‘blue zones’. Dat zijn de vijf plaatsen in de wereld waar inwoners bovengemiddeld vaak 100 jaar oud worden. De 4e gezonde gewoonte: de 80% regel.

Calorierestrictie

blue zones“Hara Hachi Bu” zeggen de inwoners van Okinawa voordat ze gaan eten. Het is een 2500 jaar oude Confuciaanse mantra. Het herinnert deze inwoners er aan te stoppen met eten als hun magen voor 80% gevuld zijn. Deze wijsheid zien we ook terug in de Talmoed en de Koran die voorschrijven je maag tijdens de maaltijd te vullen met 1/3 eten, 1/3 drinken en 1/3 leeg te laten. Naast minder eten valt er nog iets anders op bij de eetgewoonten van inwoners van de blue zones. Ze nuttigen hun kleinste maaltijd aan het begin van de avond. Daarna eten ze niets meer tot ze gaan slapen. Hoe doe jij dat?

Kris Verburgh, de schrijver van de voedselzandloper, bevestigd het gelijk van de 80% regel. Hij stelt dat er wetenschappelijk gezien maar één methode is die het verouderingsproces aanzienlijk kan afremmen;  ‘calorierestrictie’. Deze methode bestaat eruit dat je ongeveer een kwart minder eet dan je normaal nodig hebt. Door calorierestrictie gaan de groeiprocessen in het lichaam trager verlopen. Het lichaam gaat in plaats daarvan meer energie investeren in het onderhoud van cellen.

Dieet als lifestyle

’S morgens moet je eten als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een bedelaar. Ik ken het gezegde, maar in de praktijk komt er maar weinig van. Toch is het een overweging waard. Een lichte avondmaaltijd ligt namelijk niet op je maag als je gaat slapen. Er zijn geen overtollige calorieën die tijdens je slaap worden omgezet in vet. Er is meer energie over voor herstel en onderhoudsprocessen van je lichaam. Het bespaart ook nog eens tijd omdat je ‘s avonds niet meer uitgebreid hoeft te koken.

Wellicht ten overvloede, ik ben hier geen crash diëten aan het promoten. Een week lang weinig tot niets eten raad ik af. Naast het feit dat je vooral water en lucht kwijtraakt, zitten bij het oppakken van de oude eetgewoonten de kilo’s er zo weer aan. Het enige goede dieet is een dieet dat je niet tijdelijk doet maar een lifestyle wordt. Een mantra in je voedingspatroon: Hara Hachi Bu !

Top 3 voor halen 80% regel

Hierbij mijn top drie voor het halen van de 80% regel:

  1. Ga nooit naar de supermarkt als je trek hebt. Je komt met te veel eten thuis. Nog ongezond ook. Koop en kook alleen dat wat je nodig hebt. Heb je geen eten in huis maar moet je nog wel koken, neem dan eerst een gezond tussendoortje (druiven, bessen, noten, etc).
  2. Zet water op tafel. Door 1 of 2 glazen water te drinken vult je maag zich al met vloeistof. Een mager soepje vooraf werkt ook goed. Bijkomend voordeel is dat je lichaam meer tijd heeft om een verzadigingssignaal te geven.
  3. Pak je omgeving aan. Zorg dat je kleine borden gebruikt, het werkt echt. Verder is mijn tip om koek en snoep in een trommel, achter in een kast te leggen waar je niet steeds langsloopt. Zorg dat fruit en noten voor het grijpen liggen. Maak de gezonde optie de gemakkelijke optie.

Kom in actie en ga aan de slag met je gezondheid. Op het werk en thuis!

Auteur

Rob Koelewijn, werkzaam bij KLM Health Services, is door Gezond in Bedrijf uitgeroepen tot Vitality Manager van het jaar voor zijn systematische inzet om werknemers fit en gezond te houden en te krijgen. Dit doet hij voor KLM en andere internationaal opererende bedrijven.

Rob kan als geen ander op een bevlogen manier zijn passie voor gezondheid overbrengen aan anderen. Mensen verbinden, in beweging krijgen en stimuleren het beste uit henzelf te halen. Hij weet gezondheid te koppelen aan de bedrijfsstrategie en op een juiste manier te vertalen naar beleid en praktische maatregelen. Rob doet dit met een bijzondere aandacht voor vernieuwing en digitalisering. Op deze manier levert hij een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit van organisaties in lijn met hun organisatiedoelstellingen.