Blue zones – Gezonde gewoonte #6: (g)één wijntje per dag [BLOG]

augustus 20, 2019

Op naar de zesde blue zone

KLM is bijna 100 jaar. Ga jij dat ook halen? In goede gezondheid? In een serie blogs bespreek ik negen gezonde gewoonten (de Power 9) die Dan Buettner ontdekte in de blue zones; vijf plaatsen in de wereld waar inwoners bovengemiddeld vaak 100 worden. In deze blog de 6e gezonde gewoonte: (g)één wijntje per dag.

Wel of geen alcohol

In de blue zones wordt er nogal wisselend met alcohol omgegaan. In Sardinië wordt gesproken over een ‘happy hour’, waarin laat in de middag onder het genot van wijn de dag wordt geëvalueerd. In Loma linda (Californië) wordt geen druppel alcohol genuttigd. Toch worden beide groepen significant vaker 100 dan op andere plaatsen in de wereld. Dan Buettner destilleert (J) hieruit een advies dat op z’n minst voor discussie vatbaar is: neem elke dag een wijntje.

Onderzoek heeft in het verleden dit advies bekrachtigd. Het nuttigen van een geringe hoeveelheid alcohol (één eenheid per dag) verlaagt de kans op overlijden aan hart- en vaataandoeningen met 15 tot 25%. Dat was een welkome boodschap aangezien het nuttigen van alcohol een paar fijne bijkomstigheden heeft. Het is lekker, het geeft ontspanning, angst neemt af, remmingen vallen weg. Het helpt ons vaak in sociale interacties.

Nadelen van alcohol

Helaas is inmiddels aangetoond dat bovenstaande conclusie niet klopt. Het positieve effect van één consumptie komt niet door de alcohol. Wanneer je ex-drinkers niet meetelt en rekening houdt met andere gezondheidsbevorderende omstandigheden, blijkt niet-drinken gezonder dan een beetje drinken. Die redenering gaat ook op bij de blue zones. Het is niet de dagelijkse dosis alcohol die maakt dat deze mensen langer leven. Het is de positieve invloed van samen de dag doornemen, sociale support ontvangen en problemen van je af praten die het welzijn en de gezondheid bevorderen. Alcohol heeft dus geen gezondheidsbevorderende effecten! Sterker nog; er zijn een aantal grote nadelen:

  • Eén op de 10 gevallen van borstkanker is toe te schrijven aan het gebruik van alcohol.
  • Hoe meer je drinkt, hoe kleiner de hersenen. De krimp begint al bij 2 glazen per dag.
  • Alcohol verdubbelt de kans op geweld in een relatie.
  • Probleemdrinkers verzuimen per jaar 21 dagen meer dan gemiddeld.
  • Voor mannen tussen de 15 en 60 is alcohol dé risicofactor voor een vroegtijdige dood.

3 tips voor omgaan met alcohol

Ik ga niet voorschrijven hoeveel je mag drinken. Je bent oud genoeg om daar zelf keuzes in te maken. Maar doe dat wel gebaseerd op de juiste feiten. Mijn drie adviezen (waar ik direct na mijn vakantie zelf ook mee ga beginnen):

  1. Doorbreek je alcoholgewoonte en drink een maand lang geen alcoholische drank. Probeer daarna een gezondere gewoonte te ontwikkelen (zie advies 2 en 3).
  2. Drink niet voorafgaand aan werkdagen. Gewoon niet doen. Je slaapt slechter, komt moeilijker je bed uit, bent minder scherp en bij verzuim benadeel je je collega’s.
  3. Beperk in het weekend je alcoholgebruik tot 1 per dag. Dat wordt dus kiezen: of na het sporten een biertje, of bij het eten een wijntje of iets sterkers bij de openhaard. Kies en geniet!

Kom in actie en ga aan de slag met je gezondheid. Op het werk en thuis!

Auteur

Rob Koelewijn, werkzaam bij KLM Health Services, is door Gezond in Bedrijf uitgeroepen tot Vitality Manager van het jaar voor zijn systematische inzet om werknemers fit en gezond te houden en te krijgen. Dit doet hij voor KLM en andere internationaal opererende bedrijven.

Rob kan als geen ander op een bevlogen manier zijn passie voor gezondheid overbrengen aan anderen. Mensen verbinden, in beweging krijgen en stimuleren het beste uit henzelf te halen. Hij weet gezondheid te koppelen aan de bedrijfsstrategie en op een juiste manier te vertalen naar beleid en praktische maatregelen. Rob doet dit met een bijzondere aandacht voor vernieuwing en digitalisering. Op deze manier levert hij een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit van organisaties in lijn met hun organisatiedoelstellingen.