Veelgestelde vragen coronatesten

Hieronder vind je de veelgestelde vragen die wij ontvangen over coronatesten. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op via 020 721 04 38 (tijdens kantooruren). Wij helpen graag!

Voor wie

Wij verzorgen testen voor reizigers die niet onder het Nederlandse testbeleid vallen. Door een aantal landen worden eisen gesteld aan reizigers uit Nederland, omdat Nederland door deze landen als hoog risico wordt gezien. Deze reizigers uit Nederland wordt dan gevraagd om een recent negatief COVID-19 testresultaat te overleggen voordat ze het land in mogen. Wij verzorgen voor deze reizigers op afspraak testen op de aanwezigheid van COVID-19.

Wij testen uitsluitend personen die niet onder het Nederlands testbeleid vallen en zonder gezondheidsklachten of symptomen van COVID-19. Heb je of krijg je klachten zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid? Dan kunnen wij helaas geen test verzorgen en verwijzen we naar de GGD. Staat de afspraak al gepland? Gebruik de toegestuurde link in je bevestigingsmail.

Ja, je kind kan ook worden getest. We houden er tijdens het testen uiteraard rekening mee dat het spannend kan zijn voor je kind. Onze verpleegkundigen hebben veel ervaring met het geruststellen van kinderen. Kinderen tot 16 jaar worden alleen onder begeleiding van een ouder of verzorger getest.

Uitleg over de PCR-test

PCR is de afkorting van ‘polymerase chain reaction‘ Bij een COVID-19 PCR-test wordt bekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Dit wordt verzonden naar het laboratorium waar het onderzocht wordt op aanwezigheid van het virus. Wij verzorgen deze test en zorgen dat de uitslag na 24 – 32 uur beschikbaar is. Je ontvangt de uitslag in een Engelstalige verklaring vervolgens per email. Een negatieve uitslag betekent dat je geen drager van het COVID-19 virus bent. Een positieve test betekent dat je positief getest bent op COVID-19. In het geval van een positieve testuitslag zijn wij  verplicht dit te melden bij de GGD.

Nee, deze afnametechniek is niet gevalideerd door de RIVM. Het zorgt voor sterk verlies aan sensitiviteit en de test kan worden beïnvloed door de wijze waarop wordt gegorgeld.

Nee, wij verzorgen op dit moment nog geen serologische testen.

Je afspraak

Je kunt voor de PCR-test online een afspraak maken.

De geldigheidsdatum van de non-COVID-19-verklaring varieert per land. Sommige landen eisen op dit moment een gezondheidsverklaring die niet ouder is dan 72 uur of 48 uur op het moment van vertrek of aankomst. Belangrijk!: je dient dit zelf in de gaten te houden. Stel je hebt een termijn van 72 uur, dan betekent dat, dat je binnen die termijn getest moet zijn, jouw uitslag moet hebben ontvangen en bent aangekomen op of vertrekt naar de plek van bestemming. Voor de duidelijkheid schetsen wij hier een voorbeeld: Stel, je laat je op maandagochtend testen, dan ontvang je de uitslag uiterlijk op dinsdagavond. Je kunt dan op woensdag gaan reizen. Je hebt namelijk ook nog extra tijd nodig om (indien nodig) de verklaring te printen, naar de luchthaven te reizen en in te checken.

Wil je de afspraak wijzigen of annuleren? Gebruik de toegestuurde link uit je bevestigingsmail.

De testen vinden plaats op onze locaties in Den Haag, Schiphol-Oost en Schiphol-Centrum.

Het is mogelijk om elke dag van de week de testen af te nemen (dus ook in de weekenden). De testen worden in de ochtend uitgevoerd zodat het resultaat na 24-36 uur bij je terug kan komen.

 

We weten hoe fijn het is om iemand mee te nemen naar je afspraak. Toch vragen wij je nadrukkelijk om alleen naar je afspraak te komen. Wordt je gebracht? Dan vragen we je begeleider om buiten te wachten tot je klaar bent met je afspraak. Zo voorkomen we dat er te veel mensen tegelijkertijd binnen zijn. Natuurlijk zijn er situaties waarin het echt nodig is dat er iemand mee gaat naar de afspraak. Dat geldt in elk geval voor kinderen onder de 16 jaar en mensen die mentaal en/of fysiek hulp nodig hebben.

Kosten PCR-test

Een PCR-test kost € 129,00 (0% BTW).

Bij de GGD kun je (gratis) terecht als je valt onder het Nederlandse testbeleid en klachten hebt. Bij KLM Health Services kun je terecht als je geen klachten hebt maar wel een recent negatief COVID-19 testresultaat moet kunnen overleggen om naar het land van bestemming te komen. Zoek hier de laatste status van het land van bestemming.

Wij vragen je op locatie om pinbetaling (creditcard, debit of PIN) voorafgaand aan de test € 129,00 (0% BTW). We accepteren momenteel geen contant geld.

Bij klachten kun je bij de GGD terecht voor een test, daar zijn geen kosten aan verbonden. Neem contact op met je verzekering om na te gaan of de kosten voor een test bij KLM Health Services worden vergoed.

Het testresultaat

Een COVID-19 PCR-test is een moment opname. Landen hanteren verschillende richtlijnen hoe lang je na een test met gezondheidsverklaring het land in mag reizen. Ga dit altijd zelf goed na en plan je afspraak daarom zorgvuldig in zodat je niet met een voor dat land verlopen verklaring op reis gaat.

Het testresultaat wordt in een Engelse verklaring gegeven.

De testuitslag geeft geen garantie: – Het kan zijn dat je nog in de incubatietijd zit en het virus nog niet aangetoond kan worden, – óf je wordt besmet in de periode tussen de testafname en je reis. Er is geen bewezen geldigheid te verbinden aan de uitslag.

Ja, voor die landen waar de testuitslag moet zijn voorzien van naam en paspoort- of ID-kaart nummer van de reiziger, verzorgen wij dat. Tijdens je bezoek aan de Travel Clinic om de test uit te voeren vragen wij je om je paspoort of ID-kaart om alle gegevens correct in te voeren.

Op deze website kan je nagaan of er beperkingen voor jouw bestemming gelden. De eisen en richtlijnen verschillen per land en veranderen nog regelmatig. Het is van belang dat je zelf nagaat (bijvoorbeeld op de site van het land van bestemming) wat de actuele status is en of er extra verklaringen nodig zijn. Volg ook de informatie van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Je ontvangt de uitslag van de COVID-19 PCR-test per email na 24 -32 uur (ook in het weekend).

Als je positief getest wordt dan zijn wij wettelijk verplicht dit te melden bij de GGD. De GGD zal vervolgens contact met je opnemen en uitleggen wat de richtlijnen zijn. Klik hier voor meer informatie.

Je kunt je alleen bij de GGD laten testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.  Als er voor een bepaalde bestemming een schriftelijke verklaring gevraagd wordt met een negatief COVID-19 resultaat, dan kun je bij ons terecht. Wij kunnen alleen verklaringen uitgeven van testen die wij zelf hebben uitgevoerd.

Vliegticket

Neem hier contact over op met de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Vlieg je met KLM? Kijk dan op deze speciale webpagina of neem contact op met KLM Reservations (020 474 77 47).

Ja, iedereen is welkom bij KLM Health Services, ongeacht met welke vliegtuigmaatschappij of vervoersmiddel je reist. Dit geldt ook voor onze overige dienstverlening zoals reisadviezen, vaccinaties en medische keuringen.