Bedevaart Mekka: Umrah en Hadj 2017

Reisadvies en inentingen Hadj

Ieder jaar reizen duizenden moslims vanuit de hele wereld naar Mekka voor de Hadj en Umrah. De bedevaart naar Mekka in Saoedi-Arabië maakt deel uit van de traditionele geloofsbelijdenis. De Hadj is de bedevaart die iedere moslim die daartoe in staat is, minimaal eenmaal in zijn leven moet maken. De Umrah, ook wel kleine bedevaart genoemd, is vrijwillig en dus niet verplicht. De spirituele beloning die bedevaartgangers ervaren is bijzonder groot, maar naar Mekka reizen is niet zonder gevaren.

Als u in het kader van de pelgrimstocht Mekka bezoekt, loopt u bijvoorbeeld risico op gezondheidsklachten. Gedurende de Hadj 2017 verblijven rond de 2,5 miljoen bedevaartgangers tegelijkertijd in Mekka. Gelovigen komen van over de hele wereld en kunnen verschillende infecties met zich meebrengen. Doordat mensen dicht bij elkaar komen en veel contact hebben, kunnen ziektes gemakkelijk verspreid worden. Ook slaaptekort, vermoeidheid en de fysieke inspanningen kunnen zorgen voor een lagere weerstand waardoor u sneller ziek kunt worden. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Wij vertellen u graag welke vaccinaties voor Mekka nodig zijn. U kunt deze vaccinaties voor de Hadj krijgen bij een van onze vier Travel Clinics.

Reisvoorbereiding: vaccinatie voor Mekka

Gaat u op bedevaart naar Mekka? Dan is het onder meer belangrijk dat u voor de juiste vaccinaties zorgt. Hieronder leest u welke vaccinaties Mekka vereist.

Vaccinatie tegen Meningitis (hersenvliesontsteking) verplicht

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking (meningitis) en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Het risico op besmetting met meningitis is tijdens de bedevaart groter, omdat er veel mensen in grote groepen dicht op elkaar bijeen zijn. De regering van Saoedi-Arabië stelt een meningitisvaccinatie verplicht voor alle Mekkagangers (Hadj en Umrah). Een geldig vaccinatiebewijs is noodzakelijk.

Aanbevolen vaccinaties Saudi-Arabië

Naast de verplichte vaccinatie tegen meningitis worden ook andere vaccinaties en voorzorgsmaatregelen aanbevolen voor Saoedi-Arabië. Lees welke aanvullende vaccinaties Saoedi-Arabië vereist in het volledige reisadvies voor Saoedi-Arabië.

Algemene maatregelen reis naar Mekka

Vaccineren alleen is niet voldoende. Het is belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen:

Neem voldoende rust, u zult veel lichamelijke inspanning verrichten.

Zon en hitte

  • Loop niet op blote voeten; u verbrandt uw voeten. Goede schoenen voorkomen brandwonden aan de voeten.
  • Draag lange kleding en bedek uw hoofd.
  • Ga niet in de volle zon, met name tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Zorg dat u voldoende drinkt. Drink 2 tot 3 liter vocht per dag om uitdroging te voorkomen.
  • Gebruik een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (50+), ook als u veel in de schaduw bent.

Hygiëne

  • De belangrijkste tip is ook de simpelste: handen wassen, voor ieder toiletbezoek, ná ieder toiletbezoek en altijd voordat u gaat eten.
  • Neem ORS mee – dat is een mengsel van stoffen die, opgelost in water, helpen om uitdroging te voorkómen.
  • Drink alleen gekookt water of flessenwater. Eet geen rauw of half-rauw vlees en zo min mogelijk vis, schaal- of schelpdieren of rauwe melkproducten.

Ook dient u zich goed te beschermen tegen insectenbeten. Kijk hier voor het volledige overzicht om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Gezondheidsproblemen

Als u medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee. Vervoer de medicijnen alleen in uw handbagage. U kunt uw apotheek of huisarts vragen om een overzicht van uw medicatie. Als u lijdt aan een ziekte zoals hartfalen of suikerziekte, vraag dan uw arts om extra advies.

Maak direct een afspraak.