Reisadvies en inentingen Hadj

Reisadvies en inentingen Hadj

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim eens in zijn leven moet verrichten. De spirituele beloning die bedevaartgangers tijdens de Hadj ervaren is bijzonder groot, maar het is zeker geen reis zonder gevaren. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Onze verpleegkundigen geven u hierover graag uitgebreide voorlichting.

Hadj: verplichte inenting meningitis (hersenvliesontsteking)

De regering van Saudi-Arabië stelt de vaccinatie tegen meningitis (hersenvliesontsteking) verplicht voor alle pelgrims vanaf 2 jaar die naar Mekka reizen. Het risico op besmetting met meningitis is tijdens de bedevaart groter, omdat er veel mensen in grote groepen dicht op elkaar bijeen zijn.

Hadj en inentingen: welke vaccinaties heeft u nodig?

Gaat u op bedevaart naar Mekka? Het is belangrijk dat u voor de juiste inentingen zorgt. Het verschilt of u alleen naar Mekka gaat of dat u ook de woestijn ingaat.

Welke vaccinaties u nodig heeft hangt af van welke plekken u gaat bezoeken. Ook dient u zich goed te beschermen tegen de zon en tegen muggen. Kijk hier voor onze tips op reis. Onze verpleegkundigen geven u hierover graag uitgebreide voorlichting. Maak direct een afspraak.

Algemene informatie meest voorkomende ziektes in Saudi-Arabië

Dengue

In dit land komt dengue koorts of knokkelkoorts voor. U dient zich overdag goed te beschermen tegen muggenbeten.

Vaccinaties specifiek voor Saudi-Arabië

BMR

In dit land bestaat een verhoogd risico op mazelen. BMR vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en niet tegen mazelen is ingeënt of de ziekte heeft doorgemaakt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie hebben gekregen.

DTP

Een DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land.

Gele koorts

In Saudi-Arabië zelf komt geen gele koorts voor. Maar als u vanuit een land waar Gele koorts wel voorkomt naar Saudi-Arabië gaat, kan de gele koorts vaccinatie verplicht worden gesteld.

Hepatitis A

Vaccinatie tegen Hepatitis A (besmettelijke leverontsteking) wordt aanbevolen aan Iedereen die naar Saudi-Arabië reist. Hepatitis A is erg besmettelijk en u kunt het oplopen door besmet voedsel of drinkwater.

Hepatitis B

Vaccinatie tegen Hepatitis B (ook een besmettelijke vorm van leverontsteking) is niet voor iedereen aangeraden, omdat Hepatitis B alleen besmettelijk is door contact met besmet bloed, besmette medische instrumenten en onveilige seksuele contacten. Alleen als u via deze wegen een risico loopt is vaccinatie tegen Hepatitis B aangeraden.

Malaria

Malaria komt alleen voor in het grensgebied met Jemen. Als u daar gaat reizen, dient u zich ’s avonds en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het dan aangeraden om tabletten tegen malaria te gebruiken.

Meningitis (hersenvliesontsteking)

De vaccinatie tegen Meningitis wordt door Saudi-Arabië verplicht gesteld voor pelgrims.

Rabiës

In Saudi-Arabië komt Rabiës (hondsdolheid) voor. Deze ziekte kunt u oplopen door contact, of een beet, van dieren die ermee besmet zijn. Hoewel de ziekte “Hondsdolheid” heet, kunnen ook andere zoogdieren ermee besmet zijn (honden, katten, vleermuizen, etc.). We raden u daarom aan om alle directe contact met dieren te vermijden. Als u toch gebeten of gekrabd wordt, ga dan zo snel mogelijk naar een arts of ziekenhuis voor medisch advies.

MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome)

In een aantal landen in het Midden-Oosten, ook in Saudi-Arabië, komt sinds enkele jaren de ziekte MERS-CoV voor. Dit is een infectieziekte die kan leiden tot een ernstige longontsteking. De ziekte wordt vooral overgedragen door direct contact met besmette dromedarissen en door direct (verzorgend) contact met mensen die de ziekte hebben. De kans voor reizigers naar Saudi-Arabië om MERS-CoV op te lopen is erg klein. Maar toch is het advies om direct contact met dromedarissen te vermijden. Er is geen vaccin tegen de ziekte.

Schistosomiasis

Schistosomiasis, of “Bilharzia”, is een ziekte die veroorzaakt wordt door een zoetwater-parasiet. Saudi-Arabië heeft een actief programma om de ziekte zoveel mogelijk uit te roeien, maar toch komt de parasiet op sommige plaatsen nog voor. Het advies is daarom om contact met zoet oppervlaktewater (rivieren, meren) zoveel mogelijk te vermijden.

Reisadvies Hadj en inentingen. Maak direct een afspraak!

Laat u adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services. Maak direct een afspraak.