Nieuw coronavirus (COVID-19)

KLM Health Services helpt bedrijven bij het invulling geven aan hun Duty of Care van organisaties op het gebied van reizen en gezondheid, oftewel Travel Risk Management. Wij zorgen er voor dat reizigers en expats gezond, veilig en fit blijven. Op deze pagina vind je informatie en veelgestelde vragen over het nieuwe coronavirus (COVID-19).

Wat is het nieuwe coronavirus en waar komt de ziekte voor?

Eind december is in China een nieuw coronavirus ontdekt. De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. Het ECDC en de WHO houden dagelijks het aantal ziektegevallen wereldwijd bij. Ook in Nederland hebben we te maken met uitgebreide verspreiding van het nieuwe coronavirus. Vanuit de Nederlandse overheid zijn er strikte maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te verspreiden en de snelheid van de epidemie te vertragen.

Hoe voorkom je verspreiding?

Het coronavirus bevindt zich in de neus- en keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Het advies geldt om te hoesten en te niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten. De druppeltjes kunnen ook terecht komen op voorwerpen in de omgeving van de patiënt. Het virus kan daar niet lang overleven, maar als ‘verse’ druppeltjes aan je hand terecht komen en je vervolgens je gezicht (mond, neus, ogen) aanraakt, kun je op die manier wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Ook adviseren we om lichamelijk contact met anderen te vermijden en geen handen meer te schudden. Houdt waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.

Was je handen

Was je handen regelmatig met water en zeep en gebruik desinfecterende handgel als zeep niet beschikbaar is.

Werk thuis

Werk, indien mogelijk, zoveel mogelijk vanuit huis.

Draag een mondmasker Zorg ervoor dat je in publieke ruimtes een mondmasker gebruikt.

Houd afstand

Schud geen handen, houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en vermijd contact met zieke mensen.

Hoest of nies in je elleboog

Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes.

Wat zijn de voornaamste symptomen van de ziekte (COVID-19)?

Verhoging of koorts

of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen.

Luchtwegklachten

Hoesten, neusverkoudheid, keelpijn en/of kortademigheid.

Kan iemand zonder symptomen het coronavirus overdragen?

Het nieuwe coronavirus bevindt zich in de keel en neus van zieke mensen. Het virus verspreidt zich via kleine vochtdruppeltjes die tijdens hoesten en niezen naar buiten komen. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer diegene hoest en/of niest en hoe meer virus hij zal verspreiden. Er zijn aanwijzingen dat mensen zonder symptomen toch besmettelijk kunnen zijn. Het is onduidelijk in hoeverre zij bijdragen aan de verspreiding van het virus, omdat zij niet hoesten en niezen. Onderzoek moet dit verder uitwijzen.

Wat adviseren wij aan preventieve maatregelen aan reizigers?

Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen. Het hanteren van goede hygiënemaatregelen is daarom belangrijk. In veel landen en tijdens het vliegverkeer is het dragen van mondkapjes verplicht. Raadpleeg voor de meest actuele reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk daarnaast ook altijd naar de landelijke richtlijnen, deze veranderen continu en verschillen per land. Het kan zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een is een PCR-test vereist en wordt een verklaring gevraagd met een met negatief COVID-19 testresultaat. Lees meer over deze coronatesten.