Nieuw coronavirus (COVID-19)

KLM Health Services helpt bedrijven bij het invulling geven aan hun Duty of Care van organisaties op het gebied van reizen en gezondheid, oftewel Travel Risk Management. Wij zorgen er voor dat reizigers en expats gezond, veilig en fit blijven. Op deze pagina vind je informatie en veelgestelde vragen over het nieuwe coronavirus (COVID-19).

Wat is het nieuwe coronavirus en waar komt de ziekte voor?

Eind december is in China een nieuw coronavirus ontdekt. De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. Het ECDC en de WHO houden dagelijks het aantal ziektegevallen wereldwijd bij. Ook in Nederland hebben we te maken met uitgebreide verspreiding van het nieuwe coronavirus. Vanuit de Nederlandse overheid zijn er strikte maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te verspreiden en de snelheid van de epidemie te vertragen.

Hoe voorkom je verspreiding?

Het coronavirus bevindt zich in de neus- en keelholte en verspreidt zich via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Het advies geldt om te hoesten en te niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten. De druppeltjes kunnen ook terecht komen op voorwerpen in de omgeving van de patiënt. Het virus kan daar niet lang overleven, maar als ‘verse’ druppeltjes aan je hand terecht komen en je vervolgens je gezicht (mond, neus, ogen) aanraakt, kun je op die manier wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Ook adviseren we om lichamelijk contact met anderen te vermijden en geen handen meer te schudden. Houdt waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.

Was je handen

Was je handen regelmatig met water en zeep en gebruik desinfecterende handgel als zeep niet beschikbaar is.

Werk thuis

Werk, indien mogelijk, zoveel mogelijk vanuit huis.

Draag een mondmasker

Zorg ervoor dat je in publieke ruimtes een mondmasker gebruikt.

Houd afstand

Schud geen handen, houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en vermijd contact met zieke mensen.

Hoest of nies in je elleboog

Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes.

Wat zijn de voornaamste symptomen van de ziekte (COVID-19)?

Verhoging of koorts

of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen.

Luchtwegklachten

Hoesten, neusverkoudheid, keelpijn en/of kortademigheid.

Kan iemand zonder symptomen het coronavirus overdragen?

Het nieuwe coronavirus bevindt zich in de keel en neus van zieke mensen. Het virus verspreidt zich via kleine vochtdruppeltjes die tijdens hoesten en niezen naar buiten komen. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer diegene hoest en/of niest en hoe meer virus hij zal verspreiden. Er zijn aanwijzingen dat mensen zonder symptomen toch besmettelijk kunnen zijn. Het is onduidelijk in hoeverre zij bijdragen aan de verspreiding van het virus, omdat zij niet hoesten en niezen. Onderzoek moet dit verder uitwijzen.

Wat adviseren wij aan preventieve maatregelen aan frequente reizigers en expats?

Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen. Het hanteren van goede hygiënemaatregelen is daarom belangrijk. In veel landen en tijdens het vliegverkeer is het dragen van mondkapjes verplicht. Raadpleeg voor de meest actuele reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk daarnaast ook altijd naar de landelijke richtlijnen, deze veranderen continu en verschillen per land. Het kan zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een is een PCR-test vereist en wordt een verklaring gevraagd met een met negatief COVID-19 testresultaat. Lees meer over deze coronatesten.

Travel Risk Management

KLM Health Services helpt bedrijven bij het invulling geven aan hun Duty of Care op het gebied van reizen en gezondheid, oftewel Travel Risk Management. Wij zorgen er voor dat reizigers en expats gezond, veilig en fit blijven. Bel of mail voor meer informatie over Travel Risk Management voor jouw organisatie met Danny van Altena, Health & Travel consultant bij KLM Health Services.

Danny van Altena Consultant Health & Travel dvanaltena.health@klm.com

Veelgestelde vragen over het coronavirus (COVID-19)

Hieronder vind je een aantal van de meest gestelde vragen over het nieuwe coronavirus en COVID-19.

De officiële naam van het virus is SARS-CoV-2. De officiële naam van de ziekte is COVID-19. In de praktijk komt het voor dat deze namen door elkaar worden gebruikt.

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Dan kun je je laten testen op het coronavirus bij de GGD. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Ga je op reis? Voor sommige bestemmingen is een coronatest (COVID-19 PCR) vereist en wordt er een verklaring gevraagd met een met negatief COVID-19 testresultaat. KLM Health Services kan deze test verzorgen. Ga naar de coronatest.

De eerste gevallen van COVID-19 zijn bij de WHO gemeld in december 2019. Vanuit daar heeft de ziekte zich verder over de wereld verspreid. Op woensdag 11 maart heeft de WHO de virusuitbraak uitgeroepen tot pandemie. Op de site van het ECDC en de WHO wordt het aantal ziektegevallen wereldwijd dagelijks bijgehouden. Landen waar veel ziektegevallen gemeld zijn hebben te maken met een zogenoemde wijdverspreide transmissie. Het RIVM houdt bij welke landen dit zijn.

Op welke manier het virus bij de mens terecht gekomen is, is nog niet helemaal duidelijk. Vleermuizen zijn vaak drager van virussen. Vermoedelijk is dit virus van de vleermuis op een zoogdier overgegaan, die het daarna aan de mens heeft overgedragen. Vervolgens heeft het virus zich onder mensen weten te verspreiden. Het coronavirus verspreidt zich voornamelijk via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen naar buiten komen. Het advies geldt om te hoesten en te niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Op deze manier verklein je de kans om andere mensen te besmetten. De druppeltjes kunnen ook terecht komen op voorwerpen in de omgeving van de patiënt. Het virus kan daar niet lang overleven, maar als ‘verse’ druppeltjes aan je hand terecht komen en je vervolgens je gezicht (mond, neus, ogen) aanraakt, kun je op die manier wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Ook adviseren we om lichamelijk contact met anderen te vermijden en geen handen meer te schudden. Wel is bekend dat hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij verspreidt. Het virus kan buiten het lichaam niet goed overleven en wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. De algemene hygiënemaatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep en gebruik eventueel desinfecterende handgel/spray
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen meer en vermijd ander lichamelijk contact
  • Houdt waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere personen
  • Gebruik in publieke ruimtes een mondmasker

Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang dat is, is afhankelijk van onder andere het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig je handen wast en voorkomt dat je na het aanraken van iets met je handen in het gezicht komt. Een voorwerp dat mogelijk besmet is, reinig je eenvoudig met een gewoon schoonmaakmiddel.

WHO, ECDC, RIVM, EASA, Eurocontrol, de Nederlandse overheid en KLM Health Services volgen de situatie nauwlettend en nemen zo nodig onmiddellijk maatregelen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen aangepast. Veel luchthavens hebben restricties voor binnenkomende reizigers. Veel landen hebben maatregelen genomen, ga deze altijd na bij de officiële landelijke instanties. Lees meer over de Nederlandse overheidsmaatregelen.

Er wordt nog wel gevlogen, maar niet frequent. Vliegtuigen zijn voorzien van filters die de lucht zuiveren en ziekteverwekkers wegvangen. Er is onderzocht of de filters effectief zijn tegen het coronavirus. De filters waarmee KLM-vliegtuigen zijn voorzien, werken goed tegen het nieuwe coronavirus. KLM vervoert geen zieke passagiers. Wel zou het voor kunnen komen dat een passagiers tijdens de vlucht onverwacht ziek wordt. Uit voorzorg zijn daarom aan boord van alle Europese en intercontinentale vluchten coronakits aanwezig. Deze kits bevatten beschermingsmiddelen die gebruikt kunnen worden wanneer bij een zieke patiënt aan een infectie met het coronavirus wordt gedacht. Daarnaast zijn er de gebruikelijke onderhouds- en schoonmaakprocedures die zorgdragen voor hygiëne aan boord.

De reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn aangescherpt. Bekijk alle reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als je last hebt van milde klachten zoals keelpijn, neusverkoudheid, hoesten of verhoging, dan is het belangrijk dat je thuis blijft en contact met andere mensen vermijdt. Blijf zeker uit de buurt bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Gebruik zo nodig paracetamol als koortsverlichter, maar geen andere medicijnen zoals ibuprofen omdat deze bijwerkingen kan geven. Je bent genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten. Je kunt andere mensen dan niet meer besmetten. Je hoeft dan niet langer binnen te blijven, maar houd je wel aan de richtlijnen van de overheid. Volg verder de richtlijnen van de overheid.