Lassakoorts is een zeldzame, maar ernstige infectieziekte die voorkomt in delen van West-Afrika. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. De meeste mensen worden niet ziek van het lassavirus. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot bloedingen in het lichaam.

Hoe loop je lassakoorts op?

Het virus wordt verspreid door direct contact met lichaamsvloeistoffen van zieke of overleden mensen of besmette knaagdieren (bloed, ontlasting, urine,braaksel, sperma, zweet). Het risico voor reizigers om lassakoorts op te lopen is erg klein. 

Waar komt lassakoorts voor?

Lassakoorts is een zeldzame ziekte die voorkomt in delen van West-Afrika, in landen als Nigeria, Sierra Leone, Guinee en Liberia. 

Wat zijn de verschijnselen?

De meeste mensen (80%) worden niet ziek na een besmetting met het lassavirus. Als er wel klachten ontstaan, dan treden deze gemiddeld 9 dagen na de besmetting op. De ziekte begint met algemene ziekteverschijnselen als koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarna ontstaan klachten van keelpijn, hoesten, buikpijn, braken en/of diarree. De meeste mensen worden na 1-2 weken weer beter. In ernstige gevallen ontstaan zweren op de wangslijmvliezen, bloedingen en coma. De kans om te overlijden na een besmetting met lassavirus is 1-2%.

Hoe voorkom je lassakoorts?

Het risico voor reizigers om lassakoorts op te lopen in West-Afrika is erg klein. Wel is het belangrijk om altijd algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen en het contact met zieke/overleden patiënten of hun lichaamsvloeistoffen te vermijden. Ook wordt het contact met muizen, andere wilde dieren en het eten van ‘bushmeat’ afgeraden.