Legionella bacterie en de veteranenziekte

legionella klm health services

Legionella is een bacterie die legionellose kan veroorzaken. Deze aandoening kent meer dan veertig varianten, waarvan de bekendste legionellapneunomie (ook wel de veteranenziekte of legionellalongontsteking genoemd) en legionellagriep (ook bekend onder de naam pontiackoorts) zijn. De veteranenziekte ontleent zijn naam aan een uitbraak van legionellos onder veteranen in Philadelphia in 1976. Deze legionella-uitbraak leidde tot de ontdekking van de ziekte. De meeste mensen worden na blootstelling aan de legionellabacterie niet ziek. Soms krijg je milde, griepachtige klachten. In het meest ernstige geval krijg je een heftige longontsteking. Dit noemen we de veteranenziekte.

Hoe loop je het op?

De legionellabacterie (legionella pneumophila) komt van nature voor in het water en de grond. Je kunt ziek worden als je de bacterie inademt. Het drinken van besmet water is niet schadelijk. Legionella is vrijwel nooit besmettelijk van mens op mens. De incubatietijd van de bacterie kan variëren van twee tot twintig dagen, maar bedraagt gemiddeld vijf tot zes dagen. De legionellabacterie kan snel groeien in warm en stilstaand water (en gedijt goed bij een temperatuur van 25 tot 45 graden). Als het water wordt gesproeid kun je minuscule druppeltjes inademen en besmet raken. Denk aan sproeiend water van een douche, tuinslang of bubbelbad. Ook kan je legionellose oplopen via natte koeltorens, die water vernevelen om gebouwen te koelen.

Wat zijn de verschijnselen van veteranenziekte?

Mensen kunnen erg ziek worden van de veteranenziekte of legionallapneunomie. Meestal is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, kortademigheid, benauwdheid of pijn bij het ademen, koude rillingen, hoofdpijn, overgeven en diarree. Na de ziekte duurt het lang voordat je weer helemaal hersteld bent.

Hoe voorkom je legionella?

Er bestaat geen vaccin of inenting tegen de legionellabacterie. Thuis kan je wel maatregelen nemen. Zo kan je de boiler afstellen op een hoge temperatuur (minstens 60 graden), de tuinslang na gebruik laten leeglopen en de douche regelmatig ontkalken. Een bubbelbad of jacuzzi kun je regelmatig schoonmaken. Stoppen met roken verkleint ook de kans op een legionella-infectie. Op reis wordt het uiteraard lastiger deze maatregelen te treffen, maar douches, tuinslangen en jacuzzi’s die lang niet zijn gebruikt leveren een hoger risico op. Leidingen en douches die langere tijd niet zijn gebruikt kun je eerst enkele minuten laten doorspoelen met heet water, dat doodt de bacteriën.