Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij je over ziektes en ziekte-uitbraken, die er op dit moment in een bepaald gebied of land heersen. Let op, er blijven risico’s. Ook waar (vakantie)reizen weer mogelijk wordt. Bij een opleving van het coronavirus kunnen landen strenge maatregelen nemen of opnieuw invoeren. De situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor de laatste status en controleer of er nog eventuele andere voorzorgsmaatregelen en/of vaccinaties nodig zijn.

Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd, is een virusziekte die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. De ziekte komt daar vooral voor bij knaagdieren, maar kan van deze dieren overgaan op mensen. Recent (mei 2022) werd de ziekte ook vastgesteld bij mensen in Europa die helemaal niet in Afrika waren geweest. Dat betekent dat de ziekte door hen in Europa is opgelopen en dat het virus zich hier verspreidt. Er wordt nu onderzocht hoe verspreiding plaatsvindt en welke risicogroepen moeten worden gewaarschuwd. De variant die nu in Europa gevonden is, is meestal niet erg besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk over de verspreiding ervan bij de personen die nu ziek zijn.

Voor de laatste stand van zaken, raadpleeg je deze pagina omtrent het apenpokkenvirus. Deze wordt bij belangrijke veranderingen in de epidemie of in de preventieve adviezen aangepast.

Op 6 januari 2021 is vanuit de overheid in Nederland gestart met het vaccineren tegen COVID-19. Als je in het bezit bent van een geel vaccinatieboekje dan kan je dit meenemen naar je vaccinatie afspraak. Na vaccinatie ontvang je een vaccinatiebewijs. Afhankelijk van de vaccinatielocatie kan een bewijs in het gele boekje worden bewaard, geplakt of gestempeld. Bron: LCR

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt wat uitgroeide tot een pandemie. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je per land of reizen bijzondere veiligheidsrisico’s met zich meebrengt en de huidige coronamaatregelen. Deze adviezen kunnen veranderen, ook tijdens het verblijf in het buitenland. De gezondheidszorg is in veel landen overbelast door de pandemie. Dit en de mogelijkheid tot lange quarantaine, ongewenst verblijf en/of beperkende maatregelen in het land van bestemming zijn aandachtspunten voor de reiziger. Kijk voor meer informatie bij de Rijksoverheid:

Vanwege een internationale verspreiding van het poliovirus geldt een aangepast vaccinatiebeleid voor reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan, de Filipijnen, Maleisië en Jemen gaan. Het poliovirus was in 2013 bijna uitgeroeid, maar heeft zich in 2014 verspreid naar meerdere landen en is door de WHO uitgeroepen tot een Public Health Emergency of International Concern. Om te voorkomen dat het poliovirus zich verder verspreidt over de wereld moeten daarom alle reizigers die langer dan 4 weken naar bovengenoemde landen gaan zich laten inenten tegen polio (DTP vaccinatie). Vaccinatie tegen polio is voor deze landen een internationaal verplichte vaccinatie. Een bewijs van toediening moet daarom gestempeld worden in het vaccinatieboekje. Bij vertrek uit deze landen kan worden gecontroleerd of men tegen polio is gevaccineerd. Deze vaccinatie moet bij vertrek uit deze landen niet langer dan 12 maanden geleden zijn gegeven.

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid je reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert, of reis alleen naar de bestemming als dat echt noodzakelijk is. Bereid je voor met het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.