Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij je over ziektes en ziekte-uitbraken, die er op dit moment in een bepaald gebied of land heersen.

In een aantal gebieden binnen en buiten Europa zijn momenteel uitbraken van mazelen. Op basis van deze ontwikkelingen zijn de vaccinatieadviezen voor de desbetreffende gebieden aangepast.

Een BMR (Bof, Mazelen, Rodehond) inenting wordt aanbevolen aan reizigers die gaan reizen naar een land met een verhoogd risico op mazelen en waarvan het waarschijnlijk of zeker is dat zij geen bescherming tegen mazelen hebben.

Dit betreft jonge kinderen en reizigers die vanaf 1965 zijn geboren en die de ziekte mazelen nooit hebben doorgemaakt of tegen mazelen gevaccineerd zijn. Volwassenen die geboren zijn in de periode 1965-1975 zijn relatief vaak vatbaar voor mazelen, omdat zij geboren zijn vóórdat mazelenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma werd aangeboden, en omdat in hun jeugd de ziekte mazelen minder voorkwam dan in de jaren daarvoor.

Vervroegde vaccinatie voor kinderen tussen 6 en 14 maanden die risico lopen

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR-vaccinatie. Op deze leeftijd is de lange termijnbescherming het best. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groter risico lopen op een mazeleninfectie doordat zij naar een van de betreffende gebieden reizen, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen via het consultatiebureau.

Algemeen advies voor reizigers

Veel landen in de wereld hebben doorlopend een hoger risico op mazelen. Bij reizen naar deze landen wordt altijd geadviseerd om beschermd tegen mazelen te zijn. Ook krijgen kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen reizen het advies voor een vervroegde vaccinatie. Dit advies wordt altijd tijdens het reizigersconsult voor de reis met u besproken. De vervroegde BMR vaccinatie kan vervolgens via het consultatiebureau of samen met de eventuele andere vaccinaties gegeven worden.

Maak voor een persoonlijk advies een afspraak. Wij helpen je graag.

Voor de provincie Papoea in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Somalië, Pakistan, Afghanistan en Nigeria geldt dat alle reizigers die langer dan vier weken in deze landen gaan verblijven, minimaal vier weken en maximaal twaalf maanden voordat men het land verlaat een polio (dTP) vaccinatie moeten krijgen. Voor deze landen is dit een internationaal verplichte vaccinatie. (IHR) Een bewijs van toediening moet gestempeld worden in het “Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe”

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid je reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert, of reis alleen naar de bestemming als dat echt noodzakelijk is. Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je je voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf.