Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij u over de ziektes en ziekte-uitbraken, die er momenteel in een bepaald gebied of land heersen.

Het vaccin tegen meningokokken is op dit moment beperkt beschikbaar. KLM Health Services vaccineert, indien mogelijk, alleen reizigers die een risico lopen. Hierbij houden we ons aan de richtlijnen van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Op 11 juni 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Paraguay officieel malariavrij verklaard. Paraguay is het eerste land in Latijns-Amerika, sinds Cuba in 1973, dat malaria-vrij verklaard is. Van 1950 tot 2011 hebben autoriteiten in Paraguay zich gefocust op het elimineren van Malaria. Met behulp van systematisch ontwikkelde richtlijnen en programma’s is dit gelukt. LCR advies: Anti-muggenmaatregelen ter voorkoming van malaria zijn in Paraguay niet meer nodig.

Begin mei 2018 heeft het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) de richtlijn voor de vaccinatie tegen Rabiës gewijzigd. Met onmiddellijke ingang hoeft voor een volledige vaccinatie tegen Rabiës niet meer een serie van drie prikken te worden gegeven, maar is een serie van twee prikken voldoende. Het LCR volgt hiermee het internationale beleid, zoals dat door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is vastgesteld. Het beleid ná een eventueel incident met Rabiës (contact met, of krab/beet van verdachte dieren tijdens verblijf in landen waar Rabiës voorkomt) blijft ongewijzigd: men dient dan zo snel mogelijk medisch advies te zoeken, ongeacht of men ooit gevaccineerd is of niet. Bij mensen die ooit gevaccineerd zijn is de behandeling dan echter veel eenvoudiger; om die reden wordt bij een reëel risico op contact met Rabiës geadviseerd vooraf te vaccineren.

Voor Somalië, Pakistan, Afghanistan, Nigeria en Papua Nieuw-Guinea geldt dat alle reizigers die langer dan vier weken in deze landen gaan verblijven minimaal vier weken en maximaal twaalf maanden voordat men het land weer verlaat een polio (dTP) vaccinatie moeten krijgen. Voor deze landen is dit een internationaal verplichte vaccinatie. (IHR) Een bewijs van toediening moet gestempeld worden in het “Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe”

In de afgelopen maanden is er opnieuw een aantal gele koorts gevallen gemeld in Brazilië. De vaccinatie adviezen zijn daarom uitgebreid. Naast de staten Rio de Janeiro en São Paulo zijn nu ook de steden Rio de Janeiro en São Paulo toegevoegd aan de gebieden waar een tijdelijk vaccinatie advies geldt. De World Health Organization (WHO) registreert in welke gebieden er een risico bestaat op gele koorts. Sinds december 2016 worden er gevallen van gele koorts gemeld buiten de bekende risicogebieden in Brazilië. Vanwege het verhoogde risico op de ziekte in deze gebieden, gelden tijdelijk gewijzigde vaccinatie adviezen. De gebieden waar gevallen gemeld worden breiden zich nog steeds uit.

LCR advies

Het LCR volgt de adviezen van de WHO. Vaccinatie wordt aanbevolen voor de uitbraakgebieden, inclusief de steden Rio de Janeiro en São Paulo. Deze adviezen zijn vooralsnog tijdelijk.

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid uw reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u zich voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw centraal telefoonnummer voor reizigers in het leven geroepen dat 24/7 bereikbaar is. Het telefoonnummer is: (020) 472 472 47.