Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij je over ziektes en ziekte-uitbraken, die er op dit moment in een bepaald gebied of land heersen.

Sinds oktober 2018 worden in de staat New York in de Verenigde Staten gevallen van mazelen gemeld. Het betreft vooral ongevaccineerde leden van de Joods orthodoxe gemeenschap. Omdat er nu in korte tijd veel gevallen gemeld zijn in de wijk Brooklyn in de stad New York heeft de burgemeester van die stad maatregelen aangekondigd en de situatie een ‘public health emergency’ genoemd. Vóór 1965 maakte vrijwel ieder kind in Nederland nog mazelen door wat tot levenslange bescherming leidde. Vanaf 1976 worden kinderen in Nederland gevaccineerd tegen mazelen met de zogenoemde BMR-vaccinatie die een levenslange bescherming biedt. Wil je graag reisadvies, dan kun je bij ons terecht. Je kunt online een afspraak maken.

Voor de provincie Papoea in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Somalië, Pakistan, Afghanistan en Nigeria geldt dat alle reizigers die langer dan vier weken in deze landen gaan verblijven, minimaal vier weken en maximaal twaalf maanden voordat men het land verlaat een polio (dTP) vaccinatie moeten krijgen. Voor deze landen is dit een internationaal verplichte vaccinatie. (IHR) Een bewijs van toediening moet gestempeld worden in het “Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe”

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid je reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert, of reis alleen naar de bestemming als dat echt noodzakelijk is. Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je je voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf.