Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij je over ziektes en ziekte-uitbraken, die er op dit moment in een bepaald gebied of land heersen.

 

In het algemeen geldt: let op, er blijven risico’s. Ook waar (vakantie)reizen weer mogelijk worden, blijven er risico’s. Bij een opleving van het coronavirus kunnen landen strenge maatregelen nemen of opnieuw invoeren. De situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor de laatste status en controleer of er nog eventuele andere voorzorgsmaatregelen en/of vaccinaties nodig zijn.

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Wereldwijd zijn er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Lees meer over COVID-19. Er zijn in veel landen beperkende maatregelen ter bescherming van de individuele persoon en vanuit volksgezondheidsperspectief. Omdat de berichtgeving rondom het coronavirus en de diverse maatregelen soms van uur tot uur veranderen raden wij je aan om voor de meest actuele informatie de websites van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Vanwege een internationale verspreiding van het poliovirus geldt een aangepast vaccinatiebeleid voor reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan, Nigeria, Indonesië, Filipijnen, Maleisië en Myanmar gaan. Het poliovirus was in 2013 bijna uitgeroeid, maar heeft zich in 2014 verspreid naar meerdere landen. Om te voorkomen dat het poliovirus zich verder verspreid over de wereld moeten alle reizigers die langer dan 4 weken naar bovengenoemde landen gaan zich laten inenten tegen polio (DTP vaccinatie). Bij vertrek uit deze landen kan worden gecontroleerd of men tegen polio is gevaccineerd. Deze vaccinatie moet bij vertrek uit deze landen niet langer dan 12 maanden geleden zijn gegeven.

Het aantal Dengue gevallen is de laatste tijd wereldwijd sterk toegenomen. 

Dengue of “knokkelkoorts” is een infectie, die steeds meer voorkomt. Het betref een virusinfectie, die men kan oplopen door de steek van een besmette mug. De aandoening kan met golven in bepaalde gebieden, en dan met name tijdens en in de periode na de regentijd, de kop opsteken.

 Hoe voorkom je dengue?

Er is nog geen vaccin tegen dengue beschikbaar. De enige beschermingsmogelijkheid is daarom ervoor te zorgen dat je niet wordt gestoken. De Dengue-muskiet, is de hele dag actief, maar steekt vooral in de ochtenduren na zonsopgang en in de namiddaguren voor zonsondergang. Bekijk hier welke insectenwerende maatregelen je kunt nemen.

Lees meer over Dengue.

In een aantal gebieden binnen en buiten Europa zijn momenteel uitbraken van mazelen. Op basis van deze ontwikkelingen zijn de vaccinatieadviezen voor de desbetreffende gebieden aangepast. Een BMR (Bof, Mazelen, Rodehond) inenting wordt aanbevolen als je naar een land gaat met een verhoogd risico op mazelen en waarvan het waarschijnlijk of zeker is dat je geen bescherming tegen mazelen hebt. Dit gaat om jonge kinderen en reizigers die vanaf 1965 zijn geboren en die de ziekte mazelen nooit hebben doorgemaakt of tegen mazelen gevaccineerd zijn. Volwassenen die geboren zijn in de periode 1965-1975 zijn relatief vaak vatbaar voor mazelen, omdat zij geboren zijn vóórdat mazelenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma werd aangeboden, en omdat in hun jeugd de ziekte mazelen minder voorkwam dan in de jaren daarvoor.

Vervroegde vaccinatie voor kinderen tussen 6 en 14 maanden die risico lopen

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR-vaccinatie. Op deze leeftijd is de lange termijnbescherming het best. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groter risico lopen op een mazeleninfectie doordat zij naar een van de betreffende gebieden reizen, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen via het consultatiebureau.

Algemeen advies voor reizigers

Veel landen in de wereld hebben doorlopend een hoger risico op mazelen. Bij reizen naar deze landen wordt altijd geadviseerd om beschermd tegen mazelen te zijn. Ook krijgen kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen reizen het advies voor een vervroegde vaccinatie. Dit advies wordt altijd tijdens het reizigersconsult voor de reis met je besproken. De vervroegde BMR vaccinatie kan vervolgens via het consultatiebureau of samen met de eventuele andere vaccinaties gegeven worden. Maak voor een persoonlijk advies een afspraak. Wij helpen je graag.

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid je reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert, of reis alleen naar de bestemming als dat echt noodzakelijk is. Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je je voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf.