Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij u over de ziektes en ziekte-uitbraken, die er momenteel in een bepaald gebied of land heersen.

Voor Somalië, Pakistan, Afghanistan en Nigeria geldt dat alle reizigers die langer dan vier weken in deze landen gaan verblijven minimaal vier weken en maximaal twaalf maanden voordat men het land weer verlaat een polio (dTP) vaccinatie moeten krijgen. Voor deze landen is dit een internationaal verplichte vaccinatie. (IHR) Een bewijs van toediening moet gestempeld worden in het “Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe”

In de afgelopen maanden is er opnieuw een aantal gele koorts gevallen gemeld in Brazilië. De vaccinatie adviezen zijn daarom uitgebreid. Naast de staten Rio de Janeiro en São Paulo zijn nu ook de steden Rio de Janeiro en São Paulo toegevoegd aan de gebieden waar een tijdelijk vaccinatie advies geldt. De World Health Organization (WHO) registreert in welke gebieden er een risico bestaat op gele koorts. Sinds december 2016 worden er gevallen van gele koorts gemeld buiten de bekende risicogebieden in Brazilië. Vanwege het verhoogde risico op de ziekte in deze gebieden, gelden tijdelijk gewijzigde vaccinatie adviezen. De gebieden waar gevallen gemeld worden breiden zich nog steeds uit.

LCR advies

Het LCR volgt de adviezen van de WHO. Vaccinatie wordt aanbevolen voor de uitbraakgebieden, inclusief de steden Rio de Janeiro en São Paulo. Deze adviezen zijn vooralsnog tijdelijk.

Door de gespannen politieke situatie in Venezuela en het daardoor slecht functionerende gezondheidssysteem is de vaccinatiegraad gedaald en is er een verhoogd risico op uitbraken van infectieziekten. Momenteel is er daardoor een uitbraak van mazelen. (Bron: RIVM)

LCR advies

Een (vervroegde) BMR vaccinatie wordt geadviseerd aan alle reizigers naar Venezuela die niet eerder zijn gevaccineerd tegen mazelen of nog niet de ziekte hebben doorgemaakt.

‘The Ministry of Health’ van Saudi-Arabië maakte eerder via haar website bekend dat de geldigheidsduur van het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin voor het verkrijgen van een visum gewijzigd was van 3 naar 8 jaar. Dit advies is nu echter door ‘The Ministry of Health’ gewijzigd in 5 jaar. Dit betekent dat uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het conjugaatvaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië gegeven is.

LCR-advies

Het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin dat verplicht is voor reizigers naar Mekka heeft nu een geldigheidsduur van 5 jaar.

31/03/2017: In verband met een gele koorts uitbraak is een gele koorts vaccinatie verplicht voor alle reizigers naar Suriname.

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid uw reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u zich voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw centraal telefoonnummer voor reizigers in het leven geroepen dat 24/7 bereikbaar is. Het telefoonnummer is: (020) 472 472 47.