Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij u over de ziektes en ziekte-uitbraken, die er momenteel in een bepaald gebied of land heersen.

Door de gespannen politieke situatie in Venezuela en het daardoor slecht functionerende gezondheidssysteem is de vaccinatiegraad gedaald en is er een verhoogd risico op uitbraken van infectieziekten. Momenteel is er daardoor een uitbraak van mazelen. (Bron: RIVM)

LCR advies

Een (vervroegde) BMR vaccinatie wordt geadviseerd aan alle reizigers naar Venezuela die niet eerder zijn gevaccineerd tegen mazelen of nog niet de ziekte hebben doorgemaakt.

Er is sinds augustus 2017 een uitbraak gaande van longpest in Madagaskar. Het risico voor reizigers wordt heel laag geschat. Het gebruik van antibiotica door reizigers voor de behandeling van pest zonder vooraf een arts te raadplegen wordt door de WHO afgeraden. De WHO waarschuwt reizigers ook voor het risico op malaria in Madagaskar. Het is belangrijk dat reizigers antimuggenmaatregelen toepassen en malaria chemoprofylaxe gebruiken. Pest wordt veroorzaakt door een bacterie, die via vlooienbeten van ratten op mensen wordt overgebracht. Er bestaan drie typen pest: builenpest, longpest en septische infecties als gevolg van de ziekte. Builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen. Longpest is de meest virulente vorm van pest en kan van mens-op-mens worden overgedragen via hoesten. De symptomen lijken op een ernstige longontsteking. Onbehandeld leidt de pest vaak tot de dood.

Advies

Reizigers naar Madagaskar wordt geadviseerd om drukbezochte plekken, contact met zieke personen en contact met dode dieren te vermijden. De ziekte is goed te behandelen, dus is het van belang om bij het ontstaan van koorts, pijnlijke builen of kortademigheid met hoesten, snel een arts te raadplegen. Het toepassen van antimuggenmaatregelen, zoals smeren met DEET, helpt ook tegen vlooienbeten.

Orkaan Irma heeft grote schade aangericht op verschillende bovenwindse eilanden in het Caribisch gebied. Voor het officiële reisadvies voor de getroffen gebieden zie de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor hulpverleners naar de getroffen gebieden gelden naast de standaard adviezen, ook aanvullende adviezen. Bereid u zich goed voor en maak een afspraak bij een van onze Travel Clinics.  

Het zikavirus wordt overgedragen door muggenbeten en heeft zich sinds mei 2015 verspreid naar verschillende gebieden in Latijns-Amerika. Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek van het zikavirus maar bij ongeboren kinderen is er een verband tussen het virus en geboorteafwijkingen. Sinds de uitbraak in Latijns-Amerika is duidelijk dat zwangere vrouwen de belangrijkste risicogroep voor zikavirus-infectie zijn. Zwangere vrouwen zijn kwetsbaar voor infectieziekten en daarom moeten de risico’s van een reis altijd goed worden afwogen. Dit geldt niet alleen in verband met zika, maar ook bijvoorbeeld malaria of gele koorts.

LCR advies

Zikavirusinfectie in Latijns-Amerika

  • Aan zwangere vrouwen wordt afgeraden om naar gebieden in Latijns-Amerika te reizen.
  • Vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd de zwangerschap uit te stellen tot één maand na terugkomst uit Latijns-Amerika. Er wordt geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken.
  • Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, wordt geadviseerd gedurende twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken. Het virus kan langer overleven in het sperma.

Zikavirusinfectie in Afrika en Azië

Er bestaat een kleine kans op een zikavirusinfectie in Afrika en Azië. Zwangere vrouwen en koppels met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of ze dit kleine risico willen lopen. Als zij absoluut geen risico willen lopen dan gelden de adviezen zoals voor Latijns-Amerika. Pas altijd zorgvuldig muggenwerende maatregelen toe, zoals DEET en klamboes. Lees meer over het zikavirus.

‘The Ministry of Health’ van Saudi-Arabië maakte eerder via haar website bekend dat de geldigheidsduur van het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin voor het verkrijgen van een visum gewijzigd was van 3 naar 8 jaar. Dit advies is nu echter door ‘The Ministry of Health’ gewijzigd in 5 jaar. Dit betekent dat uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het conjugaatvaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië gegeven is.

LCR-advies

Het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin dat verplicht is voor reizigers naar Mekka heeft nu een geldigheidsduur van 5 jaar.

Er is in Europa beperkte beschikbaarheid van het hepatitis A vaccin, daarom heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) de richtlijnen voor het geven van een hepatitis A vaccin tijdelijk aangepast. KLM Health Services heeft momenteel voorraad beschikbaar en volgt in haar reizigersadviezen de richtlijnen van het LCR, waarbij de beperkt beschikbare vaccins zo effectief mogelijk ingezet worden voor de reizigers die de hoogste risico’s lopen.

Aanpassingen

  • Vaccinaties tegen hepatitis A bestaan uit een serie van twee of drie vaccins. Het eerste vaccin beschermt minimaal 1 jaar, hoogstwaarschijnlijk in ieder geval 3 jaar. Daarom wordt tijdelijk geen tweede vaccin geadviseerd als het eerste vaccin korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
  • Van het gecombineerde hepatitis A en B vaccin worden normaal gesproken twee vaccins gegeven voor de reis. De meeste reizigers zijn na één vaccinatie voldoende beschermd tegen hepatitis A. Daarom wordt de tweede vaccinatie uitgesteld tot de voorraden in Nederland weer op peil zijn.
  • Extra nadruk wordt gelegd op hygiëne en andere beschermende maatregelen om hepatitis A en B te voorkomen.

De verwachting is dat het hepatitis A-vaccin in 2018 weer op voorraad zal zijn in Nederland.

31/03/2017: In verband met een gele koorts uitbraak is een gele koorts vaccinatie verplicht voor alle reizigers naar Suriname.

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid uw reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Sinds 12 maart 2017 zijn in Zuid-Afrika gevallen van malaria gerapporteerd in gebieden waar malariatransmissie normaal gesproken niet voorkomt. Het betreft gevallen in gebieden in de Limpopo Province, North West Province en Gauteng Province. Gaat u naar een van deze gebieden, gebruik dan malariatabletten of neem andere anti-mugmaatregelen. (Bron:CDC). In geval van koorts die langer dan 24 uur aanhoudt, dient malaria te worden uitgesloten. Dit geldt tot minimaal een maand na terugkeer in Nederland.

In verschillende delen van Azië, onder andere in Indonesië en China, zijn nog steeds verschillende varianten van het Vogelgriepvirus actief. Een aantal van deze griepvarianten kan ernstig – en zelfs dodelijk – verlopen. Mensen lopen vogelgriep vrijwel altijd op door intensief contact met besmette vogels (watervogels, pluimvee). De mensen die vogelgriep oplopen zijn dan ook vrijwel altijd lokale bewoners die veel contact met pluimvee hebben. Onder reizigers komt vogelgriep zo goed als nooit voor. Toch geldt voor grote delen van Zuidoost Azië en het Verre Oosten nog steeds het advies om contact met pluimvee en andere vogels te mijden, geen markten te bezoeken waar deze dieren worden verhandeld en er op te letten dat gerechten waarin pluimvee of eieren zijn verwerkt goed dood-en-door zijn verhit. Verder is het strikt verboden om dieren of de genoemde voedselproducten mee terug te nemen naar Nederland(!).

Sinds september 2012 is er een uitbraak gaande van een nieuw type coronavirus: het ‘Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus’ ofwel MERS-CoV. Coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken, waarbij MERS-CoV een ernstige longontsteking kan veroorzaken. De besmetting kan ook met andere, mildere symptomen gepaard gaan. De meeste gevallen worden gemeld door Saudi-Arabië. Van de gevallen die uit andere delen van de wereld gemeld worden is het merendeel besmet in het Midden-Oosten. Ouderen en mensen met chronische ziekten en/of stoornissen van het immuunsysteem lijken meer risico te hebben om te overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Het is nog onduidelijk hoe de besmetting plaats vind maar het lijkt erop dat dromedarissen in het Midden-Oosten hierin een rol spelen. MERS-CoV is niet gemakkelijk van mens-op-mens overdraagbaar. Wel worden besmettingen van mens op mens in ziekenhuizen beschreven. Vaak wordt dit toegeschreven aan onvoldoende toegepaste hygiënemaatregelen.

Verspreiding naar Zuid-Korea

In Zuid-Korea heeft MERS-CoV in 2015 een uitbraak veroorzaakt, nadat het virus meegereisd was met een reiziger uit het Midden-Oosten. Door snel ingrijpen en de juiste maatregelen is de uitbraak beperkt gebleven.

Advies voor reizigers

Aan mensen met chronische ziekten en/of een verlaagde weerstand wordt geadviseerd om contact met dromedarissen en andere dieren te vermijden in gebieden waar gevallen van MERS-besmetting beschreven zijn. Alle reizigers wordt geadviseerd om algemene hygiënische maatregelen in acht te nemen, zoals regelmatig handen wassen, in het bijzonder na toiletbezoek of contact met dieren en voor het eten. Ook wordt contact met zieke dieren en het eten of drinken van rauwe dierlijke producten in de betreffende gebieden afgeraden voor alle reizigers.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u zich voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw centraal telefoonnummer voor reizigers in het leven geroepen dat 24/7 bereikbaar is. Het telefoonnummer is: +31(0) 247 247 24 7.