Actueel reisadvies

Met het actueel reisadvies informeren wij je over ziektes en ziekte-uitbraken, die er op dit moment in een bepaald gebied of land heersen.

In de media is recent veel aandacht geweest voor de Dengue uitbraken in Zuidoost Azië. Onder andere de Filipijnen, Vietnam, Maleisië en Cambodja melden uitbraken van Dengue.

Dengue of “knokkelkoorts” is een infectie, die de laatste decennia steeds meer voorkomt. Het betref een virusinfectie, die men kan oplopen door de steek van een besmette mug. De aandoening kan met golven in bepaalde gebieden, en dan met name tijdens en in de periode na de regentijd, de kop opsteken.

 Hoe voorkomt u dengue?

Er is nog geen vaccin tegen dengue beschikbaar. De enige beschermingsmogelijkheid is daarom ervoor te zorgen dat u niet wordt gestoken. De Dengue-muskiet, is de hele dag actief, maar steekt vooral in de ochtenduren na zonsopgang en in de namiddaguren voor zonsondergang. Bekijk hier welke insectenwerende maatregelen u kunt nemen.

Lees meer over Dengue.

Op 17 juli 2019 heeft de World Health Organization (WHO) de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC) bestempeld als een Public Health Emergency of International Concern (PHEIC). Dit omdat de uitbraak, die in augustus 2018 begon, nog altijd niet onder controle is. De situatie in het gebied is nog steeds onrustig en een goede bestrijding van de ziekte is hierdoor niet mogelijk. Enkele weken geleden werden gevallen in buurland Oeganda gemeld, en afgelopen week werd een geval gemeld in Goma, één van de grote steden in het gebied. De respons van de gezondheidsmedewerkers ter plaatse is steeds heel adequaat geweest, met opsporing, screening, isolatie en vaccinatie van mogelijk besmette personen die in aanraking waren gekomen met de genoemde gevallen. Dat er nu een PHEIC is uitgeroepen, helpt overheden om meer mensen en middelen in te kunnen zetten voor de bestrijding van de uitbraak in het gebied. Hierdoor kunnen de maatregelen zoals screenings bij landsgrenzen en op luchthavens worden geïntensiveerd. Maatregelen

  • Op het vliegveld van Goma worden alle vertrekkende passagiers gescreend op ziekteverschijnselen en koorts.
  • In Nairobi worden alle passagiers van binnenkomende vluchten uit DRC en naburige landen gevraagd om een medische vragenlijst in te vullen. Ook worden ze gecontroleerd op koorts en ziekteverschijnselen.
  • Ook op de luchthavens in Entebbe (Oeganda) en Kigali (Rwanda) worden passagiers gecontroleerd.

Door de genomen maatregelen wordt de kans dat een besmette passagier aan boord van een internationale vlucht komt zeer klein. Op basis van de gemelde gevallen en de genomen maatregelen beoordeelt de WHO het risico op internationale verspreiding van het virus nog steeds als laag.

Per 1 juli 2019 is het in Nigeria voor iedereen die het land inkomt verplicht om een geldig vaccinatiebewijs tegen gele koorts te tonen. Dus niet meer alleen voor reizigers die uit een risicogebied komen. Landelijke aandacht Omdat deze verplichting gepaard gaat met de invoering van een nieuw elektronisch vaccinatiebewijs voor Nigerianen is er landelijk veel aandacht voor. Controles op luchthavens, in havens en bij grensposten kunnen strenger worden. Alle Nigerianen moeten hun papieren vaccinatiebewijs laten omzetten naar een elektronisch bewijs van inenting. Expats Expats die in Nigeria wonen en een Nigeriaans papieren bewijs van inenting tegen Gele Koorts hebben moeten dit ook laten omzetten in een elektronisch bewijs. Overige reizigers Voor alle andere reizigers geldt dat een papieren bewijs van inenting geldig blijft. De gezondheidsautoriteiten kunnen vragen om je ter plekke te laten vaccineren als je geen bewijs van inenting kunt laten zien. Check dus of je gevaccineerd bent en neem het boekje mee. Gele Koorts vaccinaties zijn levenslang geldig, dus het maakt niet uit hoe lang geleden je gevaccineerd bent. Als je niet gevaccineerd bent tegen Gele Koorts kun je een afspraak maken bij een van de Travel Clinics van KLM Health Services.

In een aantal gebieden binnen en buiten Europa zijn momenteel uitbraken van mazelen. Op basis van deze ontwikkelingen zijn de vaccinatieadviezen voor de desbetreffende gebieden aangepast. Een BMR (Bof, Mazelen, Rodehond) inenting wordt aanbevolen aan reizigers die gaan reizen naar een land met een verhoogd risico op mazelen en waarvan het waarschijnlijk of zeker is dat zij geen bescherming tegen mazelen hebben. Dit betreft jonge kinderen en reizigers die vanaf 1965 zijn geboren en die de ziekte mazelen nooit hebben doorgemaakt of tegen mazelen gevaccineerd zijn. Volwassenen die geboren zijn in de periode 1965-1975 zijn relatief vaak vatbaar voor mazelen, omdat zij geboren zijn vóórdat mazelenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma werd aangeboden, en omdat in hun jeugd de ziekte mazelen minder voorkwam dan in de jaren daarvoor.

Vervroegde vaccinatie voor kinderen tussen 6 en 14 maanden die risico lopen

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR-vaccinatie. Op deze leeftijd is de lange termijnbescherming het best. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groter risico lopen op een mazeleninfectie doordat zij naar een van de betreffende gebieden reizen, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen via het consultatiebureau.

Algemeen advies voor reizigers

Veel landen in de wereld hebben doorlopend een hoger risico op mazelen. Bij reizen naar deze landen wordt altijd geadviseerd om beschermd tegen mazelen te zijn. Ook krijgen kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen reizen het advies voor een vervroegde vaccinatie. Dit advies wordt altijd tijdens het reizigersconsult voor de reis met u besproken. De vervroegde BMR vaccinatie kan vervolgens via het consultatiebureau of samen met de eventuele andere vaccinaties gegeven worden. Maak voor een persoonlijk advies een afspraak. Wij helpen je graag.

Voor de provincie Papoea in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Somalië, Pakistan, Afghanistan en Nigeria geldt dat alle reizigers die langer dan vier weken in deze landen gaan verblijven, minimaal vier weken en maximaal twaalf maanden voordat men het land verlaat een polio (dTP) vaccinatie moeten krijgen. Voor deze landen is dit een internationaal verplichte vaccinatie. (IHR) Een bewijs van toediening moet gestempeld worden in het “Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe”

Populaire zonbestemmingen zoals Kroatië, Turkije en Marokko zijn ideale landen om de zomervakantie door te brengen. Ook zijn het bestemmingen waar veel lastminute op geboekt wordt als het weer in Nederland tegenvalt. Vaak wordt er dan niet aan gedacht dat een besmettelijke ziekte als geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in deze landen. Een vaccinatie beschermt. Bereid je reis goed voor en bekijk het reisadvies per bestemming.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert, of reis alleen naar de bestemming als dat echt noodzakelijk is. Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je je voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf.