Alles over vaccineren en inenten

Gaat u op reis? Dan loopt u het risico om in contact te komen met ziekten waar u geen of onvoldoende weerstand tegen heeft. Veel infectieziekten zijn te voorkomen door te vaccineren of andere preventieve maatregelen.

Verplicht/aangeraden

Voor sommige bestemmingen zijn vaccinaties verplicht, voor andere bestemmingen slechts geadviseerd. Zo loopt u op veel (sub)tropische bestemmingen het risico om een infectieziekte op te lopen. Ook voor bestemmingen dichter bij huis, zoals Egypte en Turkije, wordt vaccineren aanbevolen of zijn vaccinaties zelfs verplicht. Hierover meer op de pagina “Informatie per regio/land”.

Soms geen vaccinatie of inenting mogelijk

Niet voor alle infectieziekten kunt u zich beschermen met een vaccinatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn malaria, dengue of maagdarminfecties. Gelukkig zijn er tal van preventieve maatregelen die u het reizen gemakkelijk maken en waarmee u de kans op ziek worden tijdens of na uw reis kunt verkleinen.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u zich voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw centraal telefoonnummer voor reizigers in het leven geroepen dat 24/7 bereikbaar is. Het telefoonnummer is: (020) 472 472 47.