Inentingen Sri Lanka: welke vaccinaties heeft u nodig?

Gaat u binnenkort op vakantie naar Sri Lanka? In dit reisadvies leest u meer over de gezondheidsrisico’s, het klimaat en de bezienswaardigheden in Sri Lanka. Het is bijvoorbeeld belangrijk te weten dat voor Sri Lanka inentingen worden aangeraden, hoewel deze alleen verplicht zijn als u uit een gele koorts land komt. Welke specifieke vaccinaties Sri Lanka nog meer vereist, hangt af van de duur van uw verblijf in deze schitterende eilandstaat.

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt voor de kust van India. Sri Lanka kent verschillende tropische klimaten, die onder meer beïnvloed worden door de bergen op het eiland. In de bergen in het zuidelijk centrale deel heersen lagere temperaturen, en kan het ’s winters zelfs licht vriezen. Op de terrassen in deze bergen liggen vele theeplantages. In het noordelijke en oostelijke gedeelte van het eiland wisselen laagvlaktes en bergtoppen elkaar af. Op het eiland wisselen twee moessonseizoenen elkaar af: Yala en Maha: Yala heerst in het zuidwesten van mei tot en met juli, en Maha heerst in het noordoosten van november tot en met januari. De beste reistijd voor Sri Lanka is daarom in de maanden februari en maart. Sri Lanka is met zijn natuurschoon, culturele erfgoed en vriendelijke bevolking een populaire bestemming onder avontuurlijke reizigers. De westkust is met badplaatsen als Negombo, Kalutara, Induruwa en de grote stad Colombo het bekendst, maar ook het onontdekte oosten, het Centraal Hoogland en de oude koningsstad Kandy zijn zeker het bezoeken waard. Wat u ook gaat doen tijdens uw verblijf in Sri Lanka, houd rekening met ziektes en muggen. Er komt in Sri Lanka malaria voor. De deskundige verpleegkundigen van KLM Health Services vertellen u graag welke om vaccinaties Sri Lanka vraagt en wat u nog meer kunt doen om de gezondheidsrisico’s tijdens uw verblijf in het voormalige Ceylon tot het minimum te beperken. Maak hier direct een afspraak met één van onze verpleegkundigen.

Vaccinaties Sri Lanka: veel voorkomende risico’s

U kunt in Sri Lanka te maken krijgen met ziektes waartegen u normaal gesproken niet weerbaar bent. De juiste vaccinaties kunnen u tegen deze (tropische) ziektes beschermen. Bekijk hieronder de belangrijkste gezondheidsrisico’s in dit land, zodat u meteen weet welke specifieke vaccinaties Sri Lanka vereist.

Buiktyfus - aanbevolen

Vaccinatie voor Buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer voor alle reizigers naar dit land. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinatie nodig hebt.

Chikungunya

In dit land komt Chikungunya voor. Bescherm je overdag goed tegen muggenbeten.

Dengue

In dit land komt dengue koorts of knokkelkoorts voor. Bescherm je overdag goed tegen muggenbeten. Laat je adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services.

DTP

Een DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. Laat je adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services.

Gele koorts - mogelijk verplicht vanuit risicogebied

In dit land komt geen gele koorts voor. Echter, als u VANUIT een gele koorts gebied komt kan een vaccinatie VERPLICHT zijn. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of u deze vaccinatie nodig heeft.

Hepatitis A

Een Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinatie nodig hebt.

Hepatitis B

Het vaccinatieadvies voor Hepatitis B is persoonsgebonden. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinatie nodig hebt.

Japanse Encefalitis

In dit land komt (mogelijk) Japanse encefalitis voor. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of je deze vaccinatie nodig hebt.

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. Bescherm je ’s avonds en ’s nachts goed tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat je adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services.

Rabiës

In dit land kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met een reizigersverpleegkundige van KLM Health Services of u deze vaccinaties nodig hebt.

Tuberculose

Het vaccinatieadvies voor Tuberculose is persoonsgebonden. Laat je adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige van KLM Health Services.

Zikavirus

In dit land komt het zikavirus voor. Bescherm je overdag goed tegen muggenbeten.

Gezond op reis naar Sri Lanka: bereid u voor met onze tips

Maak uw reis naar Sri Lanka zo aangenaam mogelijk en kom niet voor verrassingen te staan. Onderstaand vindt u handige tips om u voor te bereiden op uw reis.

Met het ‘Dokter mee op reis’-service abonnement van KLM Health Services kunt u 24/7 bellen, mailen, sms’en of Whatsappen met een deskundige van KLM Health Services. Niet alleen bij noodgevallen, maar ook bij twijfel. Kies voor ‘Dokter mee op reis’.

Onschuldige zaken als voedsel, water en zon kunnen in het buitenland een risico vormen voor uw gezondheid. Welke maatregelen kunt u nemen om deze gezondheidsrisico’s te verminderen? Lees het in onze Tips voor op reis.

Met een reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u zich voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een centraal telefoonnummer voor reizigers dat 24/7 bereikbaar is. Het telefoonnummer is: +31 247 247 247.

Vaccinatie voor Sri Lanka inplannen? Maak nu een afspraak!

Je inentingen voor Sri Lanka regel je gemakkelijk door meteen online een vaccinatie afspraak te maken. Bekijk hier het overzicht van onze Travel Clinics. Heb je andere vragen over een vaccinatie voor Sri Lanka? Hier vind je de veelgestelde vragen die wij ontvangen over reizen en vaccineren.  Staat je vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Vaccinatie nodig voor de bovenstaande risico's?

Afspraak maken

Reisartikelen

Bestel direct online