Gezondheidsrisico's
BMR Buiktyfus Chikungunya Cholera COVID-19 Dengue Difterie DTP Ebola Gele koorts Gordelroos Griep Haemophilus influenzae type b (Hib) Hepatitis A Hepatitis B Hoogteziekte Humaan papillomavirus (HPV) Influenza A Japanse encefalitis Kinkhoest Lassakoorts Legionella Malaria Meningokokkenziekte Mpox Pneumokokken Polio Rabiës Reizigersdiarree Rotavirus Schistosomiasis SOA - Chlamydia SOA - Gonorroe SOA - Hepatitis B SOA - hiv en aids SOA - Syfilis SOA - Virale infecties Tekenencefalitis Tetanus Tuberculose Virale meningitis Vogelgriep Waterpokken Westnijlkoorts Zikavirus
Gezondheidsrisico's
Zikavirus
Zikavirus infectie is een ziekte die door het zikavirus (ZIKV) wordt veroorzaakt. Dit virus wordt door muggen van de familie Aedes overgebracht. Dit zijn dezelfde muggen die ook ziekten als dengue en chikungunya overbrengen. Deze muskieten raken besmet met het zikavirus als zij apen of mensen steken die besmet zijn met het virus en brengen het dan – door te steken – over naar anderen.
Deze muskieten komen ook voor in verstedelijkte gebieden en zijn vooral overdag actief (en niet ’s nachts zoals de malariamuskiet). ZIKV wordt niet overgebracht door sociaal contact, handen geven, hoesten en niezen, toiletten, voedsel, en voorwerpen of oppervlakken. Het zikavirus kan wel soms via seksueel contact worden overgedragen. De kans om zo besmet te raken met het zikavirus wordt echter als heel klein ingeschat. Omdat het risico op besmetting met het zikavirus door muggen sterk is afgenomen, is de kans op seksuele overdracht ook veel kleiner geworden.
In landen waar het zikavirus voorkomt, kunnen zwangere vrouwen besmet raken met het virus. Ondanks dat de kans op besmetting klein is, kunnen de gevolgen voor de baby ernstig zijn. Uit onderzoek blijkt dat 6% van de baby’s van besmette moeders aangeboren afwijkingen kreeg zoals microcefalie. Reizen naar gebieden waar een actuele uitbraak van het virus is, wordt daarom voor zwangere vrouwen afgeraden. Gebieden waar geen actuele uitbraak is, kunnen worden bezocht, met preventieve adviezen zoals strikt houden aan muggenwerende maatregelen.
Waar komt zikavirus voor?
Zikavirus komt voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, en in sommige landen in Zuidoost-Azië en Afrika. Het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben is sterk afgenomen en is nu vergelijkbaar met de gebieden in Afrika en Azië waar zikavirus al jaren endemisch is. De situatie kan wijzigen: zie voor actuele informatie de informatiepagina’s van het RIVM via de link onderaan deze pagina.
Wat zijn de verschijnselen?
De incubatieperiode is niet exact bekend maar wordt geschat tussen de 3 en 12 dagen. De meeste mensen (75%) herstellen volledig zonder ernstige problemen. Ontstaat er wel een duidelijk ziektebeeld, dan zijn er een of meer van de volgende verschijnselen:
- Acute koorts
- Conjunctivitis (oogontsteking)
- Hoofdpijn
- Gevoelloosheid
- Spierpijn
- Gewrichtspijn van handen en voeten
- Huiduitslag
- Pijn achter de ogen
- Misselijkheid en/of braken
- Diarree
Hoe voorkom je zikavirus?
Bescherm je tegen het zikavirus door muggenwerende maatregelen toe te passen. Zeker zwangere vrouwen dienen zich strikt te houden aan de muggenwerende maatregelen, om de baby te beschermen. DEET tot 30% mag gedurende de hele zwangerschap worden gebruikt, maar liefst niet meer of langer dan nodig. Wanneer je zwanger wilt worden kun je het beste tijdens de reis en in de 2 maanden na de reis een condoom gebruiken tijdens de seks met een partner die in een zika gebied is geweest.
Meer informatie
Wil je meer weten over zikavirus? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Zikavirus | RIVM.