Tips voor op reis
Alcoholgebruik
Hygiëne
Met een goede hygiëne kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen. Wij hebben hier enkele tips op een rij gezet die je kunnen helpen tegen besmetting van bacteriën, virussen en ziektes.
Enkele tips:
- Was je handen met water en zeep na ieder toiletbezoek en voordat je voedsel gaat bereiden of eten. Was ook je handen na ieder contact met mogelijk verontreinigd materiaal.
- Gebruik van desinfecterende lotion is aangeraden.
- Wanneer je wondjes hebt is het van belang deze goed te desinfecteren en schoon te verbinden. Raadpleeg altijd een arts bij grotere of verontreinigde wonden en krabben of beten van dieren.
- Bereid geen voedsel wanneer je last hebt van diarree.
- Eet geen rauwe salades of rauwe groenten. Zowel de groenten zelf als het water waarmee ze zijn afgespoeld kunnen besmet zijn.
- Eet geen fruit dat gesneden of geschild wordt verkocht. Schil altijd je eigen fruit en gebruik daarvoor een schoon mes of was het fruit met mineraalwater.
- Verhit vlees, gevogelte, vis en producten waarin eieren zijn verwerkt altijd vlak voor consumptie en bak ze goed door. Eet deze producten nooit rauw of halfgaar.
- Ijs is een bekende bron van voedselinfecties. Verpakt fabrieksijs kun je wel veilig eten, mits de verpakking nog intact is wanneer je het koopt.
- Zuivelproducten die in plaatselijke winkels of door tentjes op straat worden verkocht zijn over het algemeen niet betrouwbaar voor consumptie.
- Wanneer er geen garantie is dat drinkwater betrouwbaar is, gebruik het dan niet. Dit geldt niet alleen voor consumptie, maar ook voor bijvoorbeeld tanden poetsen.
- Wanneer je flessen water koopt, controleer dan of de originele dop op de fles zit en of de fles nog niet eerder geopend is geweest.
Ijsblokjes kunnen een gevaar vormen, wanneer zij zijn gemaakt met vervuild drinkwater. Ziekteverwekkers kunnen ook overleven bij invriezen. Daarom is het aangeraden om geen ijsblokjes te gebruiken wanneer je twijfelt over de veiligheid van het drinkwater.
- In tropische gebieden kan voedsel zeer snel bederven. Daarom is het aangeraden om voedsel niet te lang van tevoren te bereiden en niet te lang buiten de koelkast te bewaren. Na bereiding moet alles goed worden afgesloten worden bewaard om het tegen insecten te beschermen. Fijngemaakt voedsel, rauwe vis en schaaldieren zijn in het bijzonder gevoelig voor bederf.