Wat is Hepatitis A?

Hepatitis A is een besmettelijke vorm van leverontsteking. De ziekte wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus. Na besmetting duurt het gemiddeld zo’n drie tot zes weken voordat de eerste symptomen van de ziekte zich voordoen. Door effectieve vaccinaties kan Hepatitis A worden voorkomen.

Hoe voorkomt u hepatitis A met een vaccinatie?

Er bestaan tegenwoordig effectieve vaccinaties tegen Hepatitis A die zeker 25 jaar bescherming geven.

Hoe loopt u hepatitis A op?

Het virus wordt overgedragen door besmet voedsel, drinkwater of via gebrekkige sanitaire voorzieningen, maar kan ook via besmette voorwerpen en handen plaatsvinden. Riolen die uitkomen in zwemwater vormen voor zwemmers een directe infectiebron. Maar ook schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld garnalen, oesters en mosselen, vormen een indirecte infectiebron omdat zij zich voeden met organisch materiaal. Andere voedingsmiddelen, die besmet kunnen zijn via water of ongewassen handen van voedselbereiders, zijn bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit, salades en schepijs. Ook op het oog schoon water kan besmet zijn.

In welke landen komt Hepatitis A voor?

Hepatitis A is erg besmettelijk en komt wereldwijd voor, behalve in ‘westerse’ landen.

Wat zijn de symptomen van Hepatitis?

Er kunnen duidelijke klachten zijn, maar de ziekte kan ook zonder duidelijke symptomen verlopen. De meest opvallende verschijnselen van hepatitis A zijn algemene malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, pijn in de bovenbuik of diarree. Soms krijgt de urine een donkerbruine kleur, is de ontlasting ontkleurd en worden de huid en het oogwit geelkleurig. Geruime tijd vóór het uitbreken van de verschijnselen tot na het ontstaan van de geelzucht is men zelf besmettelijk voor anderen. In het algemeen herstelt men volledig van hepatitis A, maar zeker volwassenen kunnen er weken tot maanden flink ziek van zijn.