Pneumokokken

pneumokokken klm health services
De pneumokok is een bacterie die verschillende klachten kan veroorzaken, die samen bekend staan onder de verzamelnamen pneumokokkenziekte of pneumokokkose. De bacterie leeft normaal gesproken in de neuskeelholte van mensen en kan van mens op mens worden overgedragen. Bij gezonde mensen veroorzaakt de pneumokokdoorgaans geen ziekte, maar bij jonge kinderen, ouderen, rokers, mensen die net griep (influenza) hebben doorgemaakt en bij mensen die geen milt meer hebben is de kans daarop groter.

Hoe loop je het op?

Je kunt besmet raken met de pneumokokken bacterie door de bacterie in te ademen. De bacterie bevindt zich bij gezonde mensen in de neus of keel. Als zij hoesten of niezen komt de bacterie in kleine druppeltjes in de lucht. Daarnaast kan de bacterie worden overgedragen door zoenen en handen schudden. Vooral bij jonge kinderen tot 3 jaar leidt de besmetting tot infecties. Ook ouderen en mensen met een verlaagde weerstand lopen een groter risico. Infecties kunnen goed worden behandeld met antibiotica. Bij ernstige infecties moeten mensen vaak worden opgenomen in het ziekenhuis. Meestal genezen mensen helemaal van de ziekte.

Wat zijn de symptomen van pneumokokken?

Bij de meeste gezonde mensen veroorzaakt de pneumokok geen ontstekingen. Mensen die wel ziek worden, ervaren vaak na een tot drie dagen de eerste klachten. De verschijnselen die dan kunnen optreden variëren van milde luchtweginfecties tot ernstige infecties. Bijvoorbeeld een middenoorontsteking, neusbijholte-ontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Bij een hersenvliesontsteking als het gevolg van een pneumokokkeninfectie lijken de eerste symptomen vaak op een gewone griep. Baby’s worden vaak suf en prikkelbaar. Bloedvergiftiging door pneumokokken is vaak te herkennen aan snel opkomende klachten als hoofdpijn, braken, verwardheid en hoge koorts. Mensen kunnen ook tegelijk hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging krijgen. Een longontsteking door de pneumokok gaat vaak gepaard met rillingen, hoge koorts en pijn bij het ademhalen. Kinderen kunnen daarnaast last krijgen van koortsstuipen en overgeven.

Pneumokokken vaccinatie

Sinds 2006 worden alle de kinderen ingeënt tegen pneumokokken via het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie beschermt kinderen tegen de ernstige pneumokokkeninfecties. In de hierboven genoemde risicogroepen, die extra gevoelig zijn voor pneumokokkeninfecties, kan vaccinatie ook overwogen worden. Verder kan de verspreiding beperkt worden door maatregelen te nemen bij hoesten en niezen en altijd goed de handen te wassen.