Schistosomiasis (bilharzia)

schistomosiasis klm health services

Schistosomiasis, of bilharzia zoals de ziekte ook wel wordt genoemd, wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet komt voor in zoet oppervlaktewater (meren, rivieren, beken) in een aantal gebieden in de subtropen en tropen. De larven van de parasiet dringen door de huid naar binnen en verplaatsen zich via de bloedbaan naar darm of blaas. Daar ontwikkelen zij zich tot volwassen wormen die eieren produceren. Het zijn deze eieren die tot klachten kunnen leiden.

Hoe loop je schistosomiasis op?

Er is kans op besmetting als je in contact komt met zoet oppervlaktewater dat besmet is met de parasiet. Dit kan door te zwemmen, pootjebaden en wassen of douchen in besmet water. Zeewater en gechloreerd water in zwembaden zijn veilig, want daarin komt de parasiet niet voor.

Waar komt schistosomiasis voor?

De ziekte komt op vele plaatsen in de tropen en subtropen voor (Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten en Azië). De ziekte komt voor in bepaalde delen van de hier gelegen landen, terwijl andere delen er vrij van kunnen zijn. De verpleegkundigen van de Travel Clinic vertellen er je hier meer over tijdens je afspraak.

Wat zijn de verschijnselen?

  • Direct na het zwemmen: jeuk en huiduitslag door het binnendringen van de larven.
  • Twee tot zes weken na de besmetting: koorts, koude rillingen, spierpijn, hoest, algemeen ziek zijn. Indien niet behandeld kunnen maanden tot jaren later ernstige complicaties optreden, maar dit is onder westerse reizigers vrij zeldzaam.

Bescherming

Er bestaat geen vaccin tegen schistosomiasis. Je kunt je alleen beschermen door contact met mogelijk besmet zoet oppervlaktewater te vermijden. Informeer vooraf of er een risico is in het gebied dat je gaat bezoeken. Als je na afloop van de reis denkt dat je een risico gelopen zou kunnen hebben, neem dan contact op met een arts voor nader onderzoek.