Gele koorts

Gele koorts is een tropische infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Deze ziekte wordt overgebracht door een muskiet (Aedus aegyptii). Infectie door het virus leidt doorgaans tot een niet-ernstig, griepachtig ziektebeeld, maar bij ongeveer 10% van de patiënten kunnen zich ernstige complicaties ontwikkelen.

Waar komt gele koorts voor?

Gele koorts komt in de tropische gebieden van Afrika en Zuid-Amerika voor, zowel in de steden, als daarbuiten (regenwoud). De ziekte komt niet in Azië voor.

Wat zijn de verschijnselen?

Drie tot zes dagen na de besmetting kunnen zich de eerste verschijnselen voordoen:

  • grieperig gevoel
  • koorts met rillingen
  • misselijkheid
  • spierpijn
  • rugpijn
  • hoofdpijn
  • algeheel gevoel van onwel zijn

Hoe voorkomt u gele koorts?

Vaccinatie is de enige manier om volledig tegen gele koorts beschermd te zijn. De vaccinatie bestaat uit een inenting in de bovenarm en geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Soms geldt de levenslange bescherming niet, in dat geval adviseren wij de vaccinatie te herhalen. De bescherming gaat 10 dagen na de inenting in. Het vaccin mag aan kinderen worden toegediend. Het wordt echter afgeraden om het aan kinderen jonger dan 9 maanden en aan zwangere vrouwen te geven.

Verscherpte controle

Diverse landen stellen een gele koorts vaccinatie verplicht na een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt. Om problemen aan de grens te voorkomen: controleer hier wat de actuele status van het gele koorts advies per land is. In onze Travel Clinics krijgt u ook meer informatie.

Het is verstandig om dit ruim voor vertrek te controleren omdat sommige landen een termijn van 10 dagen ná vaccinatie hanteren voordat toegang tot het land gegeven wordt.