Malaria

Malaria is een tropische infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de malariaparasiet. Deze parasiet wordt door muskieten die ermee zijn besmet overgebracht. Er zijn vier verschillende malariaparasieten die ziekte bij de mens kunnen veroorzaken en er zijn dus ook vier vormen van malaria. Malaria tropica is hiervan de meest gevaarlijke en kan onbehandeld binnen enkele dagen tot weken tot de dood leiden. De andere vormen zijn minder gevaarlijk, maar kunnen na maanden tot enkele jaren nog wel koortsaanvallen veroorzaken.

Malariagebieden

Malaria komt voor in een aantal (sub)tropische gebieden. De malariagebieden bevinden zich in:

 • West-, Centraal- en Oost-Afrika
 • Delen van Zuidelijk Afrika
 • Azië
 • Midden- en Zuid-Amerika

Boven 2500 meter hoogte is malaria over het algemeen zeldzaam.

Hoe loopt u malaria op? En wat is het risico?

Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria. Als u ooit malaria gehad hebt, kunt u opnieuw malaria krijgen, wanneer u weer door een besmette malariamug gestoken wordt.

Hoe voorkomt u malaria?

Er bestaat geen vaccin tegen malaria. Malaria kan worden voorkomen door u te beschermen tegen muggenbeten en/of antimalariamiddelen te slikken. Inenten is dus niet mogelijk. Bij een zeer laag risico kan geadviseerd worden uitsluitend antimuggenmaatregelen te nemen en dan geen antimalariamiddelen te slikken, in de overige malariagebieden wordt sterk aangeraden om zowel muggensteken te voorkomen als malariatabletten te gebruiken.

U kunt zich tegen muggenbeten van een malariamug beschermen door de volgende maatregelen te nemen:

 • Bescherm uzelf altijd met goed bedekkende kleding: lange mouwen, broek, schoenen en sokken.
 • Gebruik op onbedekte lichaamsdelen een insectenwerend middel dat DEET bevat.
 • Zorg dat de kamers muggenvrij zijn of slaap onder een intact en goed sluitend muskietennet.
 • Een afgesloten kamer met airconditioning beschermt u tijdens de slaap tegen muggen.

Anti-mug online bestellen

In de Travelshop van KLM Health Services vindt u alles op het gebied van (reis)artikelen die er voor zorgen dat u beschermd bent tegen insecten.

Medicatie tegen malaria

De maatregelen tegen malaria zijn afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Dat geldt ook voor de soort malariatabletten die u nodig heeft. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol. Onze verpleegkundigen voorzien u graag van een persoonlijk advies. Maak direct een afspraak.

Malariatabletten thuisbezorgd

De Travel Clinic van KLM Health Services heeft een eigen apotheek. Dat betekent dat u, na uw consult, de medicijnen thuisgestuurd kunt krijgen (in Nederland). Of ze worden naar uw werkadres opgestuurd. Dat scheelt u een bezoek aan de apotheek. U kunt uw eigen medicatie ook persoonlijk bij onze apotheek afhalen. U vindt de apotheek in onze vestiging op Schiphol.

Symptomen malaria

Wanneer u malaria heeft opgelopen, krijgt u niet meteen klachten. De incubatietijd (de tijd tussen de steek en de eerste symptomen) is vaak 1 tot enkele weken bij de malaria tropica. Bij de andere vormen van malaria kan de incubatietijd langer zijn, en is het mogelijk u een aantal weken of zelfs maanden na thuiskomst uit de tropen nog klachten kunt krijgen.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.

Behandeling malaria

Het is heel belangrijk dat u bij koorts of griepachtige verschijnselen na verblijf in een malariagebied altijd aan de mogelijkheid van malaria denkt en dat u dan ook direct een arts raadpleegt. Vertel de arts dat u recent in een malariagebied bent geweest. Malaria is goed te behandelen met antimalariamiddelen, maar het is wel belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk wordt gestart. Vaak is voor de behandeling een korte opname in een ziekenhuis nodig.

Behandeling tijdens verblijf:

 • Als u vermoedt dat u malaria heeft, moet u zo snel mogelijk uw bloed op malariaparasieten laten onderzoeken door een betrouwbare arts of ziekenhuis, zodat direct met de juiste behandeling gestart kan worden;
 • Als geen arts of ziekenhuis binnen twee dagen bereikbaar is, dan kunt u wanneer de ‘griep’ met koorts twee dagen aanhoudt, een noodbehandeling nemen volgens voorschrift. Zo’n noodbehandeling wordt u door onze verpleegkundigen voorgeschreven als u langere tijd in malariagebieden verblijft waar de medische voorzieningen schaars en/of van lage kwaliteit zijn. is raadzaam na een noodbehandeling toch een (plaatselijke) arts te raadplegen, om er zeker van te zijn dat uw klachten niet een andere oorzaak hebben en om – als het toch malaria was – na te gaan of de behandeling genoeg is geweest.

Behandeling na terugkeer in Nederland:

 • Ook na terugkeer in Nederland kunt u, òf nog tijdens de toepassing, òf na beëindiging van de profylaxe, gedurende de daarop volgende twee maanden ‘griepachtige’ verschijnselen krijgen, al dan niet in combinatie met koorts, die op een beginnende malaria tropica kunnen duiden. Raadpleeg in dit geval uw huisarts. Vermeld daarbij dat u onlangs in een malariagebied bent geweest.
 • Derdedaagse koorts, de belangrijkste andere vorm van malaria, kan maanden tot ongeveer vier jaar na beëindiging van de malariaprofylaxe nog aanvallen veroorzaken. Deze gaan gepaard met koortsaanvallen en hevige koude rillingen die heel kenmerkend om de dag terugkomen. Men spreekt van een goedaardige vorm van malaria, omdat deze zelden tot de dood leidt.

Persoonlijk advies? Maak hier een afspraak!

Voor een persoonlijk advies met een verpleegkundige van KLM Health Services maakt u meteen online een afspraak in een van onze Travel Clinics. Kijk hier naar het overzicht van onze vestigingen.