Gezondheidsrisico's
BMR Buiktyfus Chikungunya Cholera COVID-19 Dengue Difterie DTP Ebola Gele koorts Gordelroos Griep Haemophilus influenzae type b (Hib) Hepatitis A Hepatitis B Hoogteziekte Humaan papillomavirus (HPV) Influenza A Japanse encefalitis Kinkhoest Lassakoorts Legionella Malaria Meningokokkenziekte Mpox Pneumokokken Polio Rabiës Reizigersdiarree Rotavirus Schistosomiasis SOA - Chlamydia SOA - Gonorroe SOA - Hepatitis B SOA - hiv en aids SOA - Syfilis SOA - Virale infecties Tekenencefalitis Tetanus Tuberculose Virale meningitis Vogelgriep Waterpokken Westnijlkoorts Zikavirus
Gezondheidsrisico's
Waterpokken
Waterpokken is een erg besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus (VZV, een van de herpesvirussen). De ziekte verloopt over het algemeen mild. In Nederland heeft meer dan 95% van de kinderen voordat ze 6 jaar zijn een waterpokkeninfectie doorgemaakt. Het ziekteverloop bij jonge kinderen is meestal mild.
Waar komen waterpokken voor?
Waterpokken komen wereldwijd voor. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind. Meer dan 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien kinderen heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Elk jaar komen er in Nederland ongeveer 265 patiënten met waterpokken in het ziekenhuis terecht, waarvan voornamelijk kinderen onder de 4 jaar.
Wat zijn de verschijnselen?
- Uitslag met bultjes gevuld met vocht (hoofd, romp en uitbreiding over hele lichaam)
- Koorts
- Algehele malaise
- Bacteriële infecties zoals sepsis, pneumonie en meningitis
- Re-activatie op latere leeftijd: gordelroos
Hoe voorkom je waterpokken?
Waterpokken is erg besmettelijk en iemand die nog geen symptomen heeft, kan het al overdragen op anderen. Het is dus erg lastig om een infectie te voorkomen. Er zijn vaccinaties om een waterpokkeninfectie te voorkomen. In veel landen is de waterpokkenvaccinatie onderdeel van het vaccinatieprogramma voor kleine kinderen. In Nederland is dit niet het geval. KLM Health Services biedt vaccinatie voor waterpokken aan. Deze vaccinatie is op eigen verzoek tegen betaling verkrijgbaar. De vaccinatie moet twee keer toegediend worden om goede bescherming op te bouwen. De Gezondheidsraad heeft in 2020 wel geadviseerd deze vaccinatie op de BES-eilanden op te nemen in het vaccinatieprogramma, omdat waterpokken daar minder voorkomt en kan leiden tot uitbraken, waarbij volwassenen ook besmet raken en een ernstiger ziekteverloop hebben.
Meer informatie
Wil je meer weten over waterpokken? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Waterpokken | RIVM.