Gezondheidsrisico's
BMR Buiktyfus Chikungunya Cholera COVID-19 Dengue Difterie DTP Ebola Gele koorts Gordelroos Griep Haemophilus influenzae type b (Hib) Hepatitis A Hepatitis B Hoogteziekte Humaan papillomavirus (HPV) Influenza A Japanse encefalitis Kinkhoest Lassakoorts Legionella Malaria Meningokokkenziekte Mpox Pneumokokken Polio Rabiës Reizigersdiarree Rotavirus Schistosomiasis SOA - Chlamydia SOA - Gonorroe SOA - Hepatitis B SOA - hiv en aids SOA - Syfilis SOA - Virale infecties Tekenencefalitis Tetanus Tuberculose Virale meningitis Vogelgriep Waterpokken Westnijlkoorts Zikavirus
Gezondheidsrisico's
Influenza A
Influenza A/H1N1, ook wel bekend als de varkensgriep of de Mexicaanse griep, is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Tegenwoordig gebruikt bijna niemand meer de namen varkensgriep en Mexicaanse griep, en is Influenza A/H1N1 als een gewoon griepvirus. Het H1N1 stak in 2009 voor het eerst zijn kop op in Mexico en breidde zich uit naar de Verenigde Staten en andere landen. In juni van dat jaar verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie de ziekte tot een pandemie. In Nederland zijn er in 2009 meerdere mensen overleden aan Influenza A, maar oversterfte als gevolg van griep doet zich ieder winterseizoen voor. Vooral in de risicogroepen: ouderen en chronisch zieken. In augustus 2010 kwam er officieel een einde aan de pandemie. Achteraf blijkt dat varkens en varkensvlees nauwelijks een rol speelden bij de verspreiding van de zogenoemde varkensgriep. Influenza A/H1N1 verspreidt zich net als een gewone griep; in veel gevallen gaat besmet slijm tijdens hoesten of niezen over van de ene persoon op de andere. Daarnaast kan het virus via de handen en direct contact worden overgedragen.
Waar komt Influenza A voor?
Influenza A komt wereldwijd voor. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken. In Nederland komen regelmatig uitbraken van griep onder varkens voor. Sommige influenzavirussen kunnen overgaan van varken naar mens. Dit komt echter niet veel voor en wordt meestal alleen gezien bij mensen die veel in contact komen met varkens.
Wat zijn de verschijnselen?
In de meeste gevallen verloopt Influenza A als een gewone griep, de verschijnselen zijn over het algemeen erg mild. De incubatietijd van de ziekte varieert van een dag tot een week.
- Koorts
- Loopneus
- Spierpijn
- Keelpijn
- Hoesten
Hoe voorkom je Influenza A?
In de periode dat er sprake was van een pandemie is er een vaccin ontwikkeld. Op het moment dat het virus niet meer gezien werd als een pandemie, is besloten de inenting alleen nog te geven aan kwetsbare groepen, zoals ouderen. De jaarlijkse griepprik voor deze groep zou ook moeten beschermen tegen Influenza A. Als je op reis gaat, heb je dus geen specifieke inenting tegen Influenza A nodig.
Persoonlijke hygiëne is belangrijk om verspreiding te stoppen. Belangrijkste maatregelen ter voorkoming zijn: regelmatig handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en het huis schoon en geventileerd houden. De ziekte kan behandeld met antivirale middelen als Tamiflu en Relenza, maar wordt over het algemeen alleen bij extra kwetsbare groepen toegepast.
Meer informatie
Wil je meer weten over Influenza A? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Influenza A | RIVM.