Gezondheidsrisico's
BMR Buiktyfus Chikungunya Cholera COVID-19 Dengue Difterie DTP Ebola Gele koorts Gordelroos Griep Haemophilus influenzae type b (Hib) Hepatitis A Hepatitis B Hoogteziekte Humaan papillomavirus (HPV) Influenza A Japanse encefalitis Kinkhoest Lassakoorts Legionella Malaria Meningokokkenziekte Mpox Pneumokokken Polio Rabiës Reizigersdiarree Rotavirus Schistosomiasis SOA - Chlamydia SOA - Gonorroe SOA - Hepatitis B SOA - hiv en aids SOA - Syfilis SOA - Virale infecties Tekenencefalitis Tetanus Tuberculose Virale meningitis Vogelgriep Waterpokken Westnijlkoorts Zikavirus
Gezondheidsrisico's
Ebola
Ebola wordt veroorzaakt door infectie met een ebolavirus. Ebolavirus veroorzaakt een ernstige ziekte die ebola virus disease wordt genoemd. Het veroorzaakt ernstige, vaak fatale aandoeningen bij mensen en primaten (onder andere gorilla’s en chimpansees). Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet, is er een grote kans op overlijden, namelijk 50-90% van de besmette gevallen. De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in verschillende Afrikaanse landen.
Waar komt Ebola voor?
Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Om besmet te raken moet je direct contact hebben gehad met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus.
Wat zijn de verschijnselen?
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Keelpijn
- Extreme zwakte/ vermoeidheid
- Braken
- Diarree
- Leverschade
- Nierschade
- Inwendige en uitwendige bloedingen (soms)
Hoe voorkom je ebola?
Het risico voor de reiziger is gering. Zelfs al je in landen komt waar het voorkomt. Je wordt geadviseerd naast de algemene hygiënemaatregelen, ook extra maatregelen in acht te nemen. Sinds kort is het in Afrika ook mogelijk om mensen die veel risico lopen op besmetting met het ebolavirus te vaccineren. Hiermee wordt de verspreiding van het virus tegengehouden. Verder kun je de volgende maatregelen in acht houden: Vermijd contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen (zoals speeksel en urine) van geïnfecteerde personen. Vermijd onbeschermd seksueel contact, het ebolavirus kan nog lange tijd in het sperma zitten. Vermijd contact met wilde dieren, en eet geen ‘bush meat’, vlees van dieren die besmet kunnen zijn (bijvoorbeeld aap of antilope).
Meer informatie
Wil je meer weten over ebola? Bezoek dan de informatiepagina van het RIVM hier: Ebola | RIVM.