Gezondheidsrisico's
BMR Buiktyfus Chikungunya Cholera COVID-19 Dengue Difterie DTP Ebola Gele koorts Gordelroos Griep Haemophilus influenzae type b (Hib) Hepatitis A Hepatitis B Hoogteziekte Humaan papillomavirus (HPV) Influenza A Japanse encefalitis Kinkhoest Lassakoorts Legionella Malaria Meningokokkenziekte Mpox Pneumokokken Polio Rabiës Reizigersdiarree Rotavirus Schistosomiasis SOA - Chlamydia SOA - Gonorroe SOA - Hepatitis B SOA - hiv en aids SOA - Syfilis SOA - Virale infecties Tekenencefalitis Tetanus Tuberculose Virale meningitis Vogelgriep Waterpokken Westnijlkoorts Zikavirus
Gezondheidsrisico's
Hoogteziekte
Hoogteziekte kan optreden bij verblijf op grote hoogte of bij een snelle stijging, als je daar onvoldoende aan gewend bent. De oorzaak is het lage zuurstofgehalte van de lucht, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt en klachten kunnen ontstaan. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan het lagere zuurstofgehalte aan te passen (acclimatiseren). Hoe hoger het verblijf of hoe sneller de stijging, hoe groter de kans op hoogteziekte. Meestal treden de verschijnselen pas op boven de 2500 meter. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt echter per persoon, waardoor ook op lagere hoogte klachten kunnen optreden. Daarentegen krijgen sommige mensen geen klachten bij verblijf op hoogte.
Waar komt Hoogteziekte voor?
Meestal treden de verschijnselen pas op boven de 2500 meter.
Wat zijn de verschijnselen?
Meestal enkele uren tot een dag na aankomst op grote hoogte ontstaan de volgende verschijnselen:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid en/of braken
- Slaapstoornissen
- Duizeligheid en/of zwakte
Gemiddeld duren de klachten enkele dagen; De aandoening is goedaardig, op voorwaarde dat je niet verder stijgt zolang er klachten zijn. Milde hoogteziekte kan overgaan in ernstige hoogteziekte. De hoofdpijn en de kortademigheid verergeren en treden ook in rust op, met name ’s nachts. Je kan zo sloom worden dat hulp nodig is bij eten en aankleden. Bij ernstige hoogteziekte moet je onmiddellijk afdalen. Onbehandeld kan hoogteziekte leiden tot vocht in de longen en hersenen (long- en hersenoedeem), met coma en de dood als gevolg.
Hoe voorkom je Hoogteziekte?
Er zijn verschillende tips om te voorkomen dat je last krijgt van hoogteziekte. Zo is het belangrijk om goed te acclimatiseren wanneer je in een gebied bent boven de 1500 meter. Voor 1500-2500 meter wordt geadviseerd om minstens 2 nachten te verblijven. Wanneer je rechtstreeks tot 2500 meter of hoger vliegt, kun je het beste een aantal dagen op die hoogte verblijven voordat je verder trekt.
Verder kan adaptatie bevorderd worden door beperkte inspanning en door overdag hoger te klimmen dan je ’s nachts slaapt (climb high, sleep low). Vermijd zware inspanning de eerste 2 dagen boven 2500 meter.
Wanneer je boven de 3000-meter bent, is het aangeraden om niet meer dan 500 meter per overnachting te stijgen. Bij een stijging van meer dan 500 m, breng dan minstens 2 nachten op dezelfde hoogte door. Wanneer je een flexibel reisschema aanhoudt, kun je bij hoogteziekte een paar dagen rusten.
Het is van belang voldoende te drinken, ofwel een aantal liter per dag, zodat de urine licht en helder blijft. Ook is het gebruik van alcohol en slaapmiddelen afgeraden.
Om het acclimatiseren te bevorderen kan een medicijn voorgeschreven worden: acetazolamide (Diamox®). Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Je neemt het middel om hoogteziekte te voorkomen. Begin 24 uur voor het bereiken van 3000 meter. Ga door tot 2 dagen na het bereiken van de hoogste hoogte.
Overleg met je arts als je een hart- en/of longaandoening hebt. Zo ga je met een persoonlijk advies goed voorbereid op reis.
Meer informatie
Milde hoogteziekte: stijg niet verder, begin met acetazolamide. Daal af als de verschijnselen niet binnen een dag verbeteren. Bij hoofdpijn kan je paracetamol gebruiken, bij misselijkheid een anti-braak middel. Als de klachten voorbij zijn, mag je voorzichtig verder stijgen.
Ernstige hoogteziekte: daal direct af en zoek medische hulp (o.a. zuurstof en medicijnen). Bedenk dat de toegang tot medische zorg beperkt is bij verblijf in afgelegen gebieden!