Diarree

diarree klm health services

Diarree is een veel voorkomende aandoening onder reizigers. De aandoening duurt meestal 2 tot 4 dagen en verloopt in het algemeen mild. Toch kan diarree het plezier tijdens een reis behoorlijk bederven. Het belangrijkste risico is uitdroging.

Hoe loop je het op?

In de meeste gevallen is een acute aanval van diarree het gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie. Je kunt diarree krijgen via bedorven of besmet voedsel of water. Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend!

Hoe voorkom je het?

Door na elke handdruk en voor elke maaltijd je handen te wassen, verminder je de kans op reizigersdiarree al aanzienlijk. Verder moet je ervan uit gaan dat het water besmet is. Dus ook rauwkost en sla kan afgespoeld zijn met besmet water. IJsklontjes worden ook vaak gemaakt van besmet water. Eet alleen gerechten die heet en vers op tafel komen. De gerechten moeten goed doorbakken en gekookt zijn. Schil zelf al het fruit dat je eet. Kort samengevat: ‘Boil it, cook it, peel it or forget it’. Bekijk ook eens onze ‘tips voor op reis‘.

Behandeling

Behandeling met antibiotica is doorgaans alleen nodig bij ernstiger vormen (met koorts, bloed of slijm in de ontlasting, niet na enkele dagen hersteld). Zogenaamde stopmiddelen mogen niet gebruikt worden in geval van ernstige diarree; zoek dan een arts op.
Bij de onschuldige reizigersdiarree kunnen stopmiddelen wel worden gebruikt. Norit heeft soms enig effect, maar het remt de opname van antimalaria middelen en maakt de ontlasting donker, waardoor eventueel bloed in de ontlasting moeilijker wordt opgemerkt. Er zijn ook stopmiddelen die het medicijn Loperamide bevatten; deze zijn vaak erg effectief en stoppen een ongecompliceerde diarree snel. Vraag in onze Travel Clinics naar deze middelen.

Voorkom uitdroging

Bij diarree die wat langer aanhoudt bestaat altijd het risico van uitdroging, omdat je veel vocht verliest. Dit geldt in het bijzonder voor kleine kinderen en ouderen. Zij kunnen zeer snel uitdrogen. Tekenen van uitdroging zijn: dorst, droge mond, weinig en donkere urine en bij ernstiger uitdroging: snelle hartslag, snelle ademhaling en sufheid. Raadpleeg bij een of meerdere van deze symptomen een arts. Bij diarree moet je dus altijd letten op voldoende vochtinname. Neem ORS mee; dat is een mengsel van stoffen die, opgelost in water, helpen om uitdroging te voorkómen.