Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen die wij ontvangen over reizen en vaccineren. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze Travel Clinics. Wij helpen u graag!

Als u gezond bent, heeft u over het algemeen geen last of bijwerkingen van de vaccinaties. De ene persoon kan sterker op een vaccinatie reageren dan de andere. U kunt mogelijk last krijgen van:

  • Moeheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Verhoging
  • Pijnlijk gevoel in de arm

Als u wel last van bijwerkingen krijgt, dan zijn deze meestal licht van aard en zijn vaak binnen 2 dagen voorbij.

Soms is het verstandig een bepaalde periode tussen de diverse vaccinaties te nemen. Met name voor lange reizen of bepaalde bestemmingen. Wij adviseren 4 tot 6 weken voor vertrek informatie in te winnen over de volgorde en tijdsplanning die u het beste kunt aanhouden.

In principe hoeft dit geen probleem te zijn: alcohol en vaccinaties verdragen elkaar over het algemeen goed. Wel kunnen de klachten en bijverschijnselen, die soms na een vaccinatie optreden, door alcohol versterkt worden.

Nee, dat is nog niet mogelijk. De meeste vaccins zijn injecties die niet vervangen kunnen worden door pillen. Lees meer over vaccineren.

Bent u zwanger en heeft u vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Het hangt af van de vaccinatie die u nodig heeft of u zich mag laten vaccineren terwijl u zwanger bent. Een reis naar een (sub)tropisch land geeft altijd een verhoogd medisch risico. Bedenk of deze reis noodzakelijk is of dat u misschien uw reis wilt uitstellen. Lees meer over zwanger en reizen.

Bent u zwanger of van plan dit op korte termijn te worden en wilt u een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid u goed voor en pas eventueel uw reisplannen aan. Heeft u vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Lees meer over zwanger en reizen.

Nee, anticonceptie en vaccinatie gaan zonder problemen samen.

In Nederland worden zuigelingen via het consultatiebureau gevaccineerd voor diverse ziektes. Reizen naar het buitenland vragen soms aanvullende maatregelen. Kinderen die gaan reizen krijgen vaak dezelfde vaccinaties als volwassenen. De dosering en het vaccinatieschema kunnen echter anders zijn. Voor sommige vaccins geldt een minimumleeftijd waarop het vaccin mag worden toegepast. Vaccinatie voor Hepatitis A mag pas vanaf 1 jaar, gele koorts vanaf 9 maanden en buiktyfus vanaf 2 jaar.

Over het algemeen is dat geen enkel probleem. Een pijnlijke arm of een lichte duizeligheid kunnen na een vaccinatie misschien wat lastig zijn, maar verder zult u bij het sporten of tijdens uw werk nauwelijks hinder van de vaccinatie ondervinden.

Een verplichte vaccinatie is verplicht gesteld door het land zelf. Het land bepaalt dus deze eis. Deze is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag u een land niet in. Zo stellen sommige landen de gele koortsvaccinatie verplicht. Aanbevolen advies is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert voor een bepaalde bestemming. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor de vaccinaties die u nodig heeft voor een gezond verblijf op uw bestemming. Een advies is dan ook niet zomaar een advies.

Ja, sommige medicijnen en vaccinaties verdragen elkaar niet goed. Als u medicijnen gebruikt, neem dan tijdig contact op met een Travel Clinic. De verpleegkundige informeert u welke vaccinaties u nodig heeft en of u op een speciaal spreekuur moet komen. Wij kunnen u dan adviseren over de mogelijke consequenties van de vaccinaties in combinatie met uw medicijnen.

In de meeste gevallen heeft u na een vaccinatie weinig last van bijwerkingen.  Bijwerkingen kunnen zijn: een stijve, pijnlijke spier, lichte koorts of roodheid rondom de “prikplaats”. Bijwerkingen zijn vaak licht van aard en over het algemeen binnen twee dagen verdwenen.

Vaccineren heeft altijd zin, de meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam. Er is elke dag een van onze Travel Clinics geopend en vaak ook ’s avonds. Bij voorkeur maakt u online een afspraak bij een van onze Travel Clinics. U kunt ook last minute bij ons binnenlopen. Indien er ruimte is, helpen wij u graag. Hou dan wel rekening met een eventuele wachttijd. Mocht er geen ruimte meer beschikbaar zijn, dan plannen we graag voor u ter plekke een afspraak in.

Sommige vaccinaties geven alleen een effectieve bescherming als u ze een bepaalde periode voor uw reis krijgt. Dit hangt af van het soort vaccinatie, uw leeftijd, welke vaccinaties u al gehad heeft, welke reis u gaat maken en hoe lang u wegblijft. Wij raden u aan om ongeveer vier tot zes weken voor vertrek de benodigde vaccinaties te halen. Gaat u langer dan 3 maanden, reizen of emigreren? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op. Lees meer. Ook als u last minute op reis gaat heeft vaccineren nog nut!

Dit is afhankelijk van de vaccinaties die u krijgt; sommige hebben een beschermingsduur van 3 jaar, andere 30 jaar of levenslang. Over het algemeen geldt de volgende beschermingsduur.

  • Gele koorts: sinds juli 2016 gaat de WHO uit van levenslange bescherming na één vaccinatie, dit geldt met terugwerkende kracht ook voor vaccinaties die vóór 2016 gegeven zijn (en waarvoor nog een geldigheidsduur van 10 jaar in het boekje staat). In sommige gevallen wordt echter door het LCR aangeraden om de vaccinatie wel elke 10 jaar te herhalen. Bijvoorbeeld bij bepaalde medische aandoeningen of een verhoogd risico op de plaats van bestemming.
  • Tyfus: drie jaar.
  • DTP: tien jaar.
  • Hepatitis A: ten minste 30 jaar. De inenting bestaat uit twee vaccinaties. Na de eerste prik bent u één jaar beschermd, na de tweede dertig jaar of langer. De tweede vaccinatie dient u minimaal 6 maanden na de eerste te halen.

Neem altijd contact op met de Travel Clinic voor een gedegen reisadvies.

Nee. De Travel Clinics van KLM Health Services zijn er voor iedereen. Ongeacht het vervoermiddel waarmee u reist of de vliegmaatschappij waarmee u vliegt.

Bij voorkeur maakt online een afspraak bij een van onze Travel Clinics. U kunt ook last minute bij ons binnenlopen. Indien er ruimte is, helpen wij u graag. Hou dan wel rekening met een eventuele wachttijd. Mocht er geen ruimte meer beschikbaar zijn, dan plannen we graag voor u ter plekke een afspraak in.

Ja, dat kan. Onze Travel Clinics kennen ruime openingstijden: Op Schiphol-Oost, Amsterdam Centrum en in Den Haag zijn wij buiten kantooruren geopend op zaterdag en bovendien op woensdag- en donderdagavond tot 20.30 uur. Schiphol Centrum (in de vertrekhal) is buiten kantooruren ook op zondag geopend. Kijk hier voor een actueel overzicht van de openingstijden per vestiging.

Bekijk voor de tarieven van vaccineren het actuele overzicht.

Het slikken van malariatabletten is afhankelijk van de bestemming en duur van het verblijf. De noodzaak wordt met u besproken tijdens uw bezoek aan de Travel Clinic.

Iedereen die de griep niet wil krijgen, is welkom bij de Travel Clinic van KLM Health Services voor een griepvaccinatie. Behoort u tot een risicogroep? Dan informeert uw huisarts u over de griepprik. De griepprik is extra belangrijk als u onregelmatige diensten draait.