Veelgestelde vragen (en onze antwoorden)

Hieronder vind je de veelgestelde vragen die wij ontvangen over reizen, vaccineren en vliegmedische keuringen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen graag!

Veelgestelde vragen reizen en vaccineren

Afspraak maken

Nee. De Travel Clinics van KLM Health Services zijn er voor iedereen. Ongeacht het vervoermiddel waarmee je reist of de vliegmaatschappij waarmee je vliegt.

Ja, voorkom onnodig wachten en maak online een afspraak bij een van onze Travel Clinics.

Het is mogelijk om online voor meerdere personen tegelijk een afspraak in te boeken. Kom je er niet uit? Mail naar travelclinic@klm.com.

Voor het wijzigen of annuleren van je afspraak, kijk naar de informatie in je bevestigingsmail of mail naar travelclinic@klm.com.

Afspraak gemist? Helaas, bij geen of een te late afzegging brengen wij de gereserveerde tijd bij je in rekening. Je kunt online een nieuwe afspraak maken.

Wanneer je geen medische vragenlijst ontvangen hebt voorafgaand aan jouw consult of problemen ondervindt bij het invullen, dan kun je op de dag van jouw afspraak een papieren versie invullen. We vragen je in dat geval om vijf minuten eerder aanwezig te zijn.

Vaccinaties

Geel boekje kwijt en je niet meer weet wanneer je welke vaccinatie hebt gehad? In verband met privacywetgeving geven wij deze informatie niet per telefoon of mail. Maak hiervoor een afspraak bij onze Travel Clinic. We schrijven de vaccinaties die je eerder bij KLM Health Services hebt gekregen er dan meteen bij. Het is belangrijk om een geldig ID mee te nemen naar je afspraak. Heb je bij andere instanties ook vaccinaties gekregen? Dan kun je het nieuwe gele boekje ook gebruiken om deze vaccinaties door die instanties bij te laten schrijven.

Ben je op zoek naar je boekje in verband met de COVID-19 vaccinatie? Lees dan deze informatie.

Voor het aanvragen van een overzicht van jouw vaccinaties maken we gebruik van een beveiligde mailomgeving (Zivver). Het is van belang dat je jouw telefoonnummer en emailadres invult op het contactformulier. Vervolgens krijg je een sms, waarmee je kunt inloggen op de beveiligde omgeving.

Dit is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis, bestemming en duur van je verblijf. Tijdens het consult geven wij advies op maat. Ook kunnen voor sommige activiteiten, werk of bijvoorbeeld visumaanvragen bepaalde vaccinaties worden aangeraden of zelfs verplicht gesteld worden.

Vanwege privacywetgeving is het niet mogelijk om per email of telefonisch vaccinatie- of reisadvies te ontvangen. Dit advies is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en afhankelijk van een aantal factoren. Maak een afspraak bij een van onze Travel Clinics voor een uitgebreid advies.

Je kunt je (herhaal)vaccinaties bij de Travel Clinic krijgen, ook al heb je ergens anders eerder vaccinaties gekregen. Als je in het bezit bent van een vaccinatieboekje vragen wij je deze mee te nemen naar je afspraak. We nemen wel de tijd voor een volledig consult om je gegevens en vaccinaties te controleren en te documenteren (en berekenen dan ook de kosten van een regulier consult).

Soms is het verstandig een bepaalde periode tussen de diverse vaccinaties te nemen. Met name voor lange reizen of bepaalde bestemmingen. Wij adviseren 4 tot 6 weken voor vertrek informatie in te winnen over de volgorde en tijdsplanning die je het beste kunt aanhouden.

In principe hoeft dit geen probleem te zijn: alcohol en vaccinaties verdragen elkaar over het algemeen goed. Wel kunnen de klachten en bijverschijnselen, die soms na een vaccinatie optreden, door alcohol versterkt worden.

Nee, dat is nog niet mogelijk. De meeste vaccins zijn injecties die niet vervangen kunnen worden door pillen. Lees meer over vaccineren.

In Nederland worden zuigelingen via het consultatiebureau gevaccineerd voor diverse ziektes. Reizen naar het buitenland vragen soms aanvullende maatregelen. Kinderen die gaan reizen krijgen vaak dezelfde vaccinaties als volwassenen. De dosering en het vaccinatieschema kunnen echter anders zijn. Voor sommige vaccins geldt een minimumleeftijd waarop het vaccin mag worden toegepast. Vaccinatie voor Hepatitis A mag pas vanaf 1 jaar, gele koorts vanaf 9 maanden, buiktyfus vanaf 2 jaar en dengue vanaf 4 jaar. Onze griepvaccinatie is geschikt voor kinderen vanaf een half jaar (2022/2023).

Bij een bezoek aan onze Travel Clinic worden kinderen tot 16 jaar alleen onder begeleiding van een ouder of verzorger gevaccineerd.

Een verplichte vaccinatie is verplicht gesteld door het land zelf. Het land bepaalt dus deze eis. Deze is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag je het land niet in. Zo stellen sommige landen de gele koortsvaccinatie verplicht. Een aanbevolen advies is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert voor een bepaalde bestemming. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor de vaccinaties die je nodig hebt voor een gezond verblijf op je bestemming. Een advies is dan ook niet zomaar een advies.

Vaccineren heeft altijd zin, de meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam. Er is elke dag een van onze Travel Clinics geopend. Bij voorkeur maak je online een afspraak bij een van onze Travel Clinics. Je kunt ook last minute bij ons binnenlopen. Als er ruimte is, helpen wij je graag. Houd dan wel rekening met een eventuele wachttijd. Mocht er geen ruimte meer beschikbaar zijn, dan plannen we graag voor jou ter plekke een afspraak in.

Sommige vaccinaties geven alleen een effectieve bescherming als je ze een bepaalde periode voor je reis krijgt. Dit hangt af van het soort vaccinatie, je leeftijd, welke vaccinaties je al gehad hebt, welke reis je gaat maken en hoe lang je wegblijft. Wij raden je aan om ongeveer vier tot zes weken voor vertrek de benodigde vaccinaties te halen. Ga je langer dan 3 maanden reizen of emigreren? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op. Bij een volledige serie dengue vaccinatie is het zelfs nodig om al 3 maanden voor je reis te beginnen. Lees meer

Dit is afhankelijk van de vaccinaties die je krijgt. Sommige vaccinaties hebben een beschermingsduur van 3 jaar, andere 30 jaar of levenslang. Over het algemeen geldt de volgende beschermingsduur:

  • Gele koorts: sinds juli 2016 gaat de WHO uit van levenslange bescherming na één vaccinatie, dit geldt met terugwerkende kracht ook voor vaccinaties die vóór 2016 gegeven zijn (en waarvoor nog een geldigheidsduur van 10 jaar in het boekje staat). In sommige gevallen wordt echter door het LCR aangeraden om de vaccinatie wel elke 10 jaar te herhalen. Bijvoorbeeld bij bepaalde medische aandoeningen of een verhoogd risico op de plaats van bestemming.
  • Tyfus: drie jaar.
  • DTP: tien jaar.
  • Hepatitis A: ten minste 30 jaar. De inenting bestaat uit twee vaccinaties. Na de eerste prik ben je één jaar beschermd, na de tweede dertig jaar of langer. De tweede vaccinatie dien je minimaal 6 maanden na de eerste te halen.
  • Dengue: het vaccin tegen dengue (Qdenga) is sinds april 2023 verkrijgbaar. Voor de meest recente informatie over het vaccin kijk je op de pagina over dengue.

Maak een afspraak bij de Travel Clinic voor een gedegen en persoonlijk reisadvies.

Iedereen die de griep niet wil krijgen, is welkom bij de Travel Clinic van KLM Health Services voor een griepvaccinatie. Behoor je tot een risicogroep? Dan informeert je huisarts je over de griepprik.

In 2023 is een vaccin tegen dengue (Qdenga) op de markt gebracht. Dit vaccin is ook bij onze Travel Clinics beschikbaar. Je leest er alles over op de pagina over dengue.

Kosten

Bekijk voor de tarieven van vaccineren het actuele overzicht.

Tijdens je consult krijg je naast de benodigde vaccinaties altijd een persoonlijk reisadvies. Het persoonlijk consult hoort bij je afspraak bij onze Travel Clinic, omdat wij er zeker van willen zijn dat we jou de juiste reisadviezen geven. Je wordt altijd gevaccineerd en geadviseerd door een reizigersverpleegkundige die volledig op de hoogte is van de laatste LCR-adviezen, zodat je weet hoe je je het beste kunt voorbereiden  Binnen de consultkosten vallen ook onze administratiekosten.

Afhankelijk van hoe je verzekerd bent kan het zijn dat een gedeelte of wellicht alle kosten worden vergoed. Dit is per verzekeraar en per polis verschillend. Bekijk het overzicht van de vergoedingen voor vaccinaties door zorgverzekeraars. Je kunt ook zelf je polisvoorwaarden raadplegen of contact opnemen met je verzekeraar.

Bijwerkingen en medicijngebruik

Als je gezond bent, heb je over het algemeen geen last of bijwerkingen van de vaccinaties. De ene persoon kan sterker op een vaccinatie reageren dan de andere. Je kunt mogelijk last krijgen van:

  • Moeheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Verhoging
  • Pijnlijk gevoel in de arm

Als je wel last van bijwerkingen krijgt, dan zijn deze meestal licht van aard en zijn vaak binnen 2 dagen voorbij.

Nee, anticonceptie en vaccinatie gaan zonder problemen samen.

Voor de meeste functies geldt dat een vaccinatie geen invloed heeft op de uitvoering van jouw werkzaamheden. Twijfel je of dit ook voor jouw situatie geldt? Raadpleeg dan jouw werkgever. Sporten na een vaccinatie is over het algemeen geen probleem.

Ja, sommige medicijnen en vaccinaties verdragen elkaar niet goed. Als je medicijnen gebruikt, neem dan op tijd contact op met een Travel Clinic. Wij adviseren je welke vaccinaties je nodig hebt en of je op een speciaal spreekuur moet komen. Wij bespreken dan de mogelijke consequenties van de vaccinaties in combinatie met je medicijnen.

In de meeste gevallen heb je na een vaccinatie weinig last van bijwerkingen.  Bijwerkingen kunnen zijn: een stijve, pijnlijke spier, lichte koorts of roodheid rondom de “prikplaats”. Bijwerkingen zijn vaak licht van aard en over het algemeen binnen twee dagen verdwenen.

Malaria

Tijdens je consult kunnen onze verpleegkundigen direct een recept voor malariatabletten voor je uitschrijven. De malariatabletten worden vervolgens naar je huisadres (in Nederland) verstuurd. Of je haalt ze met dit recept direct op bij onze apotheek op Schiphol-Centrum (Vertrekhal 2). Of je nu voor of achter de douane bent. Je kunt met het recept ook naar elke willekeurige andere apotheek.

Onderschat de gevolgen van malaria niet. Het slikken van malariatabletten is afhankelijk van de bestemming en duur van je verblijf. De noodzaak wordt met je besproken tijdens je bezoek aan de Travel Clinic.

Voor kinderen zijn er ook malariatabletten beschikbaar. Om de juiste dosering te kunnen voorschrijven wegen onze verpleegkundigen je kind tijdens het consult.

Dit is afhankelijk van het middel. Tijdens het consult wordt dit met je besproken. Ook staat het gebruik op het recept en bij verstrekking vanuit een apotheek komt de gebruiksaanwijzing op het etiket te staan. Hou er met het plannen van een afspraak rekening mee dat met de inname van sommige malariatabletten al 3 weken voor vertrek gestart moet worden!

Zwangerschap

Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog of je deze reis kan maken. Afhankelijk van de bestemming kan het geadviseerd zijn om gevaccineerd te worden tegen bepaalde infectieziekten. Voor West –Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië/Nieuw Zeeland is het doorgaans niet nodig om gevaccineerd te worden. Er komen geen infectieziekten voor waartegen gevaccineerd kan worden en de gezondheidszorg is over het algemeen gelijk aan de gezondheidszorg die je gewend bent. Wel is het goed om in je overweging mee te nemen dat je bij een lange vlucht een hoger risico hebt op complicaties zoals trombose of embolieën. Voor reizen naar andere bestemmingen nodigen wij je graag uit voor een consult. Tijdens het consult krijg je een advies op maat. Het kan zelfs zo zijn dat een reis wordt afgeraden. Belangrijk ook is om bij je vliegvaartmaatschappij te raadplegen welke voorwaarden zij stellen om te mogen vliegen tijdens een zwangerschap. De duur van de zwangerschap, of je zwanger bent van een meerling en of de zwangerschap zonder complicaties verloopt, kunnen hierin een belangrijke afweging zijn.

Ben je zwanger en heb je vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Het hangt af van de vaccinatie die je nodig hebt of je je mag laten vaccineren terwijl je zwanger bent. Een vaccinatie tegen dengue mag bijvoorbeeld niet worden toegediend tijdens de zwangerschap. Een reis naar een (sub)tropisch land geeft altijd een verhoogd medisch risico. Bedenk of deze reis noodzakelijk is of dat je misschien je reis wilt uitstellen. Lees meer over zwanger en reizen.

Ben je zwanger of van plan dit op korte termijn te worden en wil je een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid je goed voor en pas eventueel je reisplannen aan. Heb je vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Lees meer over zwanger en reizen.

Onze verpleegkundigen van de Travel Clinic lichten je voor over zwangerschap in een malariagebied. Na deze voorlichting kun je zelf afwegen of je een reis naar een malariagebied zou willen maken. Niet alle malariatabletten kunnen tijdens een zwangerschap gebruikt worden. Als er malariatabletten worden geadviseerd zal de verpleegkundige in overleg met één van onze artsen het recept hiervoor uitschrijven.

COVID-19

Nee. Dit is veilig. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd of gelijktijdig te krijgen.

Nee, het vaccinatieproces van COVID-19 vaccins valt in Nederland onder verantwoordelijkheid van de GGD.

Nee, een afspraak maken voor een COVID-19 PCR-test is anders dan een afspraak voor een reisadvies en/of vaccinaties bij de Travel Clinic. Lees alle informatie over de COVID-19 PCR-test en het maken van een afspraak voor de coronatest.

KLM Health Services heeft geen informatie over maatregelen met betrekking tot COVID-19 in landen of bij luchtvaartmaatschappijen. Ga hiervoor naar Nederland Wereldwijd of kijk op de website van jouw luchtvaartmaatschappij.

Veelgestelde vragen over vliegmedische keuringen

Ja, als leerling-vlieger heb je pas een geldig medisch certificaat nodig op het moment van je eerste solovlucht. Er is dus geen geldig vliegbrevet nodig om een medische keuring aan te vragen.

Het doel van de keuring is om vast te stellen of je geen aandoeningen of ziekten hebt die de vliegveiligheid in gevaar kunnen brengen. Het is een veiligheidskeuring met Europese wettelijke vastgelegde medische eisen. De keuring moet periodiek plaatsvinden om te zien of er geen veranderingen zijn opgetreden in de gezondheidstoestand van de vlieger. De frequentie van de keuringen wordt bepaald door de leeftijd van de vlieger en het soort brevet.

Alle particuliere vliegers die bij KLM Health Services een medisch dossier hebben, krijgen een herinnering om een afspraak in te plannen. Het blijft je eigen verantwoordelijkheid om de verloopdatum van je medische verklaring te bewaken.

Je  kunt een afspraak maken via het contactformulier.  Of bel naar telefoonnummer +31 (0)20 649 34 00. Wij vragen je om welke keuringsklasse het gaat en op welke dag(en) je gekeurd wilt worden. Om de juiste inhoud van uw keuring vast te kunnen bepalen, raden wij je aan om je laatste medische verklaring bij de hand te houden.

Wij keuren volgens de volgende functieindeling:

Functie A Klasse I CPL + ATPL Commercial Pilot License + Airline Transport Pilot License
Functie B Klasse II PPL Private Pilt License
Functie C Klasse III ATC Airline Traffic Controller
Functie D   LAPL Light Airline Pilot License

In geval van betwisting
Je kunt binnen 6 weken deze beslissing betwisten door middel van een schriftelijk verzoek aan Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De medisch beoordelaar van de ILT neemt binnen 8 weken een besluit. Dit besluit staat open voor bezwaar. Tegen de beslissing op bezwaar kan beroep worden ingesteld. Aan de procedure van betwisting zijn kosten verbonden volgens artikel 7 Regeling Tarieven Luchtvaart 2008. Het verzoek moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;
  • de dagtekening;
  • een omschrijving van de beoordeling die je betwist;
  • de gronden van de betwisting.

Het verzoek kan je richten aan:

Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT)
t.a.v  Team Medisch Luchtvaart
postbus 16191
2500 BD  Den Haag

Onder vermelding van Medisch Vertrouwelijk. Meer informatie vind je op de website van het ILT.

Bij een normale longfunctie al dan niet met medicatie en afwezigheid van ernstige aanvallen kan je met astma geschikt bevonden worden. Bij hooikoorts is het van belang dat je geen medicatie hiertegen gebruikt die in strijd is met de vliegveiligheid.

Na een aanval van epilepsie ben je meestal niet meer geschikt om te vliegen. Slechts onder zeer strikte voorwaarden kan iemand die ooit een aanval doorgemaakt heeft weer geschikt worden geacht.

De regeling schrijft voor dat je niet geschikt bent om te vliegen als je je niet fit voelt. Een beroepsvlieger met een klasse 1 brevet moet contact opnemen met de werkgever en zich ziek melden. Neem ook contact op met de huis- of bedrijfsarts voor verder advies. Zie verder de achterzijde van het medisch certificaat.

Als er geen actieve ontsteking is of afscheiding uit het oor, is het toegestaan met buisjes te vliegen. Dit geldt ook voor een rustige, droge perforatie, anderszins ontstaan.

Bij de eerste keuring klasse 1 en klasse 2 voor instrument rating (IR) wordt een gehoortest (audiogram) gemaakt.
Huidige eisen: Niet meer dan 35 dB gehoorverlies bij 500, 1.000 en 2.000 Hz en niet meer dan 50 dB bij 3.000 Hz.
Ook bij de herkeuring zijn deze eisen van toepassing. Als je aan deze eisen niet voldoet verlangt de Inspectie van IL en T een bewijs van goede spraakverstaanbaarheid door middel van de zogenaamde verklaring gehoor. Die moet afgegeven worden door een instructeur.
Bij een klasse 2 brevet zonder instrument rating moet er uitsluitend goede spraakverstaanbaarheid op 2 meter zijn (met de rug naar de onderzoeker gewend). Een audiogram voor klasse 2 zonder IR is niet vereist.

Als je voor een eerste keuring komt voor functie A ben je per definitie niet geschikt. Als je al een medisch certificaat hebt, ben je minstens 6 maanden niet geschikt om te vliegen na een hartinfarct of na een ingreep aan de kransslagaderen. Na die 6 maanden is het verplicht uitgebreid cardiologisch onderzoek te ondergaan, dat beoordeeld wordt door een consulent-cardioloog. Het is in een dergelijk geval verstandig contact met ons op te nemen om goed geïnformeerd te kunnen worden over de te volgen procedure.

Wat zijn de consequenties van hartritmestoornissen voor het vliegen?

De consequenties zijn afhankelijk van het soort ritmestoornis. Als er slechts sprake is van onschuldige hartoverslag die niet al te frequent optreedt, kan je gewoon geschikt worden geacht. Bij ernstiger ritmestoornissen, zoals frequent optredende overslag of boezemfibrilleren moet uitgebreider cardiologisch onderzoek plaatsvinden voordat je weer geschikt bent, te beoordelen door de consulent-cardioloog. In dergelijke gevallen, neem contact op met KLM Health Services.

Mag ik vliegen met een pacemaker of een ICD?

Onder bepaalde voorwaarden is dat mogelijk, afhankelijk van de redenen waarvoor de pacemaker noodzakelijk is en de soort. Het is niet toegestaan te vliegen met een ICD.

Het is altijd zeer belangrijk op  je aanvraagformulier aan te geven welke medicatie je gebruikt, de indicatie, de dosering en de duur ervan. Ook medicatie die zonder recept al dan niet in het buitenland is verstrekt. De huisarts is niet altijd op de hoogte of een bepaald medicijn onverenigbaar is met de vliegveiligheid. Daarnaast zijn aan het gebruik van bepaalde medicijnen voorwaarden verbonden. De aandoening waarvoor je bepaalde medicatie nodig hebt kan ook een reden zijn voor tijdelijke ongeschiktheid. De arts die de keuring verricht kan je daarover uitgebreid informeren.

Medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden zijn in ieder geval verboden (denk aan de gele sticker op de verpakking). Middelen die tegen ritmestoornissen van het hart worden gebruikt zijn ook niet alle toegestaan. Het verbod is niet beperkt tot allopathische geneesmiddelen; ook homeopathische middelen of natuurproducten zijn vaak niet toegestaan. Daarom is het altijd belangrijk bij de geringste twijfel hierover contact op te nemen met KLM Health Services.

Mag ik met een bril of contactlenzen mijn functie als vlieger uitoefenen?

Dit is voor alle beschreven functies bij Algemeen toegestaan.

Met welke brilsterkte mag ik mijn functie nog uitoefenen?

Functie A: tussen +5.00 dpt en -6 dpt (boven -6 dpt onder bepaalde voorwaarden toegestaan) Functie B: zowel + als – geen beperking Functie C: tussen + 5.00 dpt en -6 dpt Functie D: geen beperkingen Functie E: geen beperkingen

Wat moet de minimale Visus voor de verte zijn om mijn functie uit te oefenen?

  • Functie A: per oog V 0.7 en voor beide ogen V 1.0
  • Functie B: per oog V 0.5 en voor beide ogen V 0.7
  • Functie C: per oog V 0.7 en voor beide ogen V 1.0
  • Functie D: per oog V 0.5 en voor beide ogen V 0.7
  • Functie E: voor beide ogen V 0.7

Mag ik nog vliegen na een operatie aan de ogen?

Voor alle functies geldt dat dit onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Bi- of multifocale implantlenzen na een cataractoperatie zijn niet toegestaan.

Mag ik vliegen als ik kleurenblind ben?

  • Functie A: Ishihara geen fouten in eerste 15 platen van 24 plaats boekje. Zo niet, dan aanvullend onderzoek (Holmes Wright Lantaarntest). Deze moet dan foutloos worden gemaakt.
  • Functie B: Ishihara geen fouten in eerste 15 platen van 24 plaats boekje. Zo niet, dan aanvullend onderzoek (Holmes Wright Lantaarntest). Deze moet dan foutloos worden gemaakt. Zo niet, dan goedkeuring met restrictie: “fly by daylight only” (VCL)
  • Functie C: Ishihara geen fouten in eerste 15 platen van 24 plaats boekje. Zo niet, dan aanvullend onderzoek (Anomaloscoop).
  • Functie D: Ishihara max. 6 fouten in eerste 15 platen van 24 plaats boekje. Functie E: Ishihara max. 6 fouten in eerste 15 platen van 24 plaats boekje of anderszins kunnen aantonen dat men kleurveilig is.

In principe kan je alleen geschikt bevonden worden voor het vliegen als er sprake is van een goede regulatie van de suikerziekte met dieet of medicijnen die geen hypoglycaemie kunnen veroorzaken en er geen complicaties zijn. Insuline is dus nooit toegestaan. De arts van KLM Health services kan hierover informeren.

Nee, het is niet toegestaan te vliegen zodra de zwangerschap bekend is. Dat geldt in principe voor de gehele zwangerschapsperiode. Als is aangetoond dat er sprake is van een intacte zwangerschap met behulp van een echo kan de Inspectie van IL en T toestemming geven te vliegen tot het einde van 26e week van de zwangerschap met een meervlieg-beperking. Na de zwangerschap is vliegen weer toegestaan als je volledig hersteld bent van de gevolgen van de zwangerschap en de bevalling. Een verklaring van de arts of verloskundige is daarbij noodzakelijk.