Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen die wij ontvangen over reizen en vaccineren. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze Travel Clinics. Wij helpen u graag!

Afspraak maken

Nee. De Travel Clinics van KLM Health Services zijn er voor iedereen. Ongeacht het vervoermiddel waarmee u reist of de vliegmaatschappij waarmee u vliegt.

Bij voorkeur maakt online een afspraak bij een van onze Travel Clinics. U kunt ook last minute bij ons binnenlopen. Indien er ruimte is, helpen wij u graag. Hou dan wel rekening met een eventuele wachttijd. Mocht er geen ruimte meer beschikbaar zijn, dan plannen we graag voor u ter plekke een afspraak in.

Ja, dat kan. Onze Travel Clinics kennen ruime openingstijden: Op Schiphol-Oost, Amsterdam Centrum en in Den Haag zijn wij buiten kantooruren geopend op zaterdag en bovendien op woensdag- en donderdagavond tot 20.30 uur. Schiphol Centrum (in de vertrekhal) is buiten kantooruren ook op zondag geopend. Kijk hier voor een actueel overzicht van de openingstijden per vestiging.

Het is mogelijk om voor meerdere personen tegelijk een afspraak in te boeken. Dit kan via onze website gedaan worden of telefonisch via 0900 109 109 6 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur).

Voor het wijzigen of annuleren van uw afspraak kunt u bellen naar 0900 109 109 6 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur).

Het kan gebeuren dat u uw afspraak heeft gemist. Echter, bij geen of een te late afzegging zijn wij genoodzaakt de gereserveerde tijd bij u in rekening te brengen. U kunt online een nieuwe afspraak maken.

Kosten

Bekijk voor de tarieven van vaccineren het actuele overzicht.

Tijdens uw consult krijgt u naast de benodigde vaccinaties altijd een persoonlijk reisadvies. Deze service is standaard verbonden aan uw afspraak bij één van onze Travel Clinics, omdat wij er zeker van willen zijn dat u goed voorbereid op reis gaat. U wordt altijd gevaccineerd en geadviseerd door een reizigersverpleegkundige die volledig op de hoogte is van de laatste LCR-adviezen, zodat u weet waar u zich op moet voorbereiden en hoe u dat het beste kunt doen. Bovendien is er altijd ruimte voor eventuele vragen tijdens uw consult. Binnen de consultkosten vallen ook onze administratiekosten.

Afhankelijk van hoe u verzekerd bent kan het zijn dat een gedeelte of wellicht alle kosten worden vergoed. Dit is per verzekeraar en per polis verschillend. Bekijk hier een overzicht van de vergoedingen voor vaccinaties door zorgverzekeraars bij de Travel Clinics van KLM Health Services. U kunt ook zelf uw polisvoorwaarden raadplegen of contact opnemen met uw verzekeraar.

Zwangerschap

Overleg altijd met uw verloskundige of gynaecoloog of u deze reis kan maken. Afhankelijk van de bestemming kan het geadviseerd zijn om gevaccineerd te worden tegen bepaalde infectieziekten. Voor West –Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië/Nieuw Zeeland is het doorgaans niet nodig om gevaccineerd te worden. Er komen geen infectieziekten voor waartegen gevaccineerd kan worden en de gezondheidszorg is over het algemeen gelijk aan de gezondheidszorg die u gewend bent. Wel is het goed om in uw overweging mee te nemen dat u bij een lange vlucht een hoger risico heeft op complicaties zoals trombose of embolieën. Voor reizen naar andere bestemmingen nodigen wij u graag uit voor een consult. Tijdens het consult wordt voor u een advies op maat gegeven. Het kan zelfs zo zijn dat een reis wordt afgeraden. Belangrijk ook is om uw vliegvaartmaatschappij te raadplegen welke voorwaarden zij stellen om te mogen vliegen tijdens een zwangerschap. De duur van de zwangerschap, of u zwanger bent van een meerling en of de zwangerschap zonder complicaties verloopt, kunnen hierin een belangrijke afweging zijn.

Bent u zwanger en heeft u vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Het hangt af van de vaccinatie die u nodig heeft of u zich mag laten vaccineren terwijl u zwanger bent. Een reis naar een (sub)tropisch land geeft altijd een verhoogd medisch risico. Bedenk of deze reis noodzakelijk is of dat u misschien uw reis wilt uitstellen. Lees meer over zwanger en reizen.

Bent u zwanger of van plan dit op korte termijn te worden en wilt u een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid u goed voor en pas eventueel uw reisplannen aan. Heeft u vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Lees meer over zwanger en reizen.

Onze verpleegkundigen van de Travel Clinic kunnen u voorlichten over zwangerschap in een malariagebied. Na deze voorlichting kunt u zelf afwegen of u een reis naar een malariagebied zou willen maken. Niet alle malariatabletten kunnen tijdens een zwangerschap gebruikt worden. Indien er malariatabletten worden geadviseerd zal de verpleegkundige in overleg met één van onze artsen het recept hiervoor uitschrijven.

Bijwerkingen en medicijngebruik

Als u gezond bent, heeft u over het algemeen geen last of bijwerkingen van de vaccinaties. De ene persoon kan sterker op een vaccinatie reageren dan de andere. U kunt mogelijk last krijgen van:

  • Moeheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Verhoging
  • Pijnlijk gevoel in de arm

Als u wel last van bijwerkingen krijgt, dan zijn deze meestal licht van aard en zijn vaak binnen 2 dagen voorbij.

Nee, anticonceptie en vaccinatie gaan zonder problemen samen.

Over het algemeen is dat geen enkel probleem. Een pijnlijke arm of een lichte duizeligheid kunnen na een vaccinatie misschien wat lastig zijn, maar verder zult u bij het sporten of tijdens uw werk nauwelijks hinder van de vaccinatie ondervinden.

Ja, sommige medicijnen en vaccinaties verdragen elkaar niet goed. Als u medicijnen gebruikt, neem dan tijdig contact op met een Travel Clinic. De verpleegkundige informeert u welke vaccinaties u nodig heeft en of u op een speciaal spreekuur moet komen. Wij kunnen u dan adviseren over de mogelijke consequenties van de vaccinaties in combinatie met uw medicijnen.

In de meeste gevallen heeft u na een vaccinatie weinig last van bijwerkingen.  Bijwerkingen kunnen zijn: een stijve, pijnlijke spier, lichte koorts of roodheid rondom de “prikplaats”. Bijwerkingen zijn vaak licht van aard en over het algemeen binnen twee dagen verdwenen.

Malaria

Het slikken van malariatabletten is afhankelijk van de bestemming en duur van het verblijf. De noodzaak wordt met u besproken tijdens uw bezoek aan de Travel Clinic.

Tijdens uw consult kunnen onze verpleegkundigen een recept voor malariatabletten voor u uitschrijven. De malariatabletten kunnen met behulp van dit recept, indien u in Nederland woont, naar uw huisadres worden toegezonden. Ook kunnen de malariatabletten op onze vestiging Schiphol Centrum direct vanuit onze eigen apotheek verstrekt worden. U rekent de kosten van de tabletten dan direct bij onze Travel Clinic af. U kunt met het recept de tabletten ook aankopen bij een willekeurige andere apotheek.

Voor kinderen kan ook een recept voor malariatabletten worden uitgeschreven. Om de juiste dosering te kunnen voorschrijven zullen onze verpleegkundigen uw kind wegen tijdens het consult.

Dit is afhankelijk van het middel. Tijdens het consult wordt dit met u besproken. Tevens staat het gebruik op het recept en bij verstrekking vanuit een apotheek komt de gebruiksaanwijzing op het etiket te staan. Houdt er met het plannen van een afspraak rekening mee dat met de inname van sommige malariatabletten al 3 weken voor vertrek gestart moet worden.

Vaccinaties

Dit is afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis, bestemming en duur van uw verblijf. Tijdens het consult geven wij u advies op maat. Ook kunnen voor sommige activiteiten, werk of bijvoorbeeld visumaanvragen bepaalde vaccinaties worden aangeraden of zelfs verplicht gesteld worden.

U kunt uw vaccinaties ook bij onze Travel Clinic afnemen, ook al heeft u eerder elders uw vaccinaties gekregen. Indien u in het bezit bent van een vaccinatieboekje vragen wij u deze mee te nemen naar uw afspraak in één van onze vestigingen. We nemen wel de tijd voor een volledig consult om uw gegevens en vaccinaties te controleren en te documenteren (en berekenen dan ook de kosten van een regulier consult).

Soms is het verstandig een bepaalde periode tussen de diverse vaccinaties te nemen. Met name voor lange reizen of bepaalde bestemmingen. Wij adviseren 4 tot 6 weken voor vertrek informatie in te winnen over de volgorde en tijdsplanning die u het beste kunt aanhouden.

In principe hoeft dit geen probleem te zijn: alcohol en vaccinaties verdragen elkaar over het algemeen goed. Wel kunnen de klachten en bijverschijnselen, die soms na een vaccinatie optreden, door alcohol versterkt worden.

Nee, dat is nog niet mogelijk. De meeste vaccins zijn injecties die niet vervangen kunnen worden door pillen. Lees meer over vaccineren.

In Nederland worden zuigelingen via het consultatiebureau gevaccineerd voor diverse ziektes. Reizen naar het buitenland vragen soms aanvullende maatregelen. Kinderen die gaan reizen krijgen vaak dezelfde vaccinaties als volwassenen. De dosering en het vaccinatieschema kunnen echter anders zijn. Voor sommige vaccins geldt een minimumleeftijd waarop het vaccin mag worden toegepast. Vaccinatie voor Hepatitis A mag pas vanaf 1 jaar, gele koorts vanaf 9 maanden en buiktyfus vanaf 2 jaar.

Een verplichte vaccinatie is verplicht gesteld door het land zelf. Het land bepaalt dus deze eis. Deze is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag u een land niet in. Zo stellen sommige landen de gele koortsvaccinatie verplicht. Aanbevolen advies is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert voor een bepaalde bestemming. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor de vaccinaties die u nodig heeft voor een gezond verblijf op uw bestemming. Een advies is dan ook niet zomaar een advies.

Vaccineren heeft altijd zin, de meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam. Er is elke dag een van onze Travel Clinics geopend en vaak ook ’s avonds. Bij voorkeur maakt u online een afspraak bij een van onze Travel Clinics. U kunt ook last minute bij ons binnenlopen. Indien er ruimte is, helpen wij u graag. Houd dan wel rekening met een eventuele wachttijd. Mocht er geen ruimte meer beschikbaar zijn, dan plannen we graag voor u ter plekke een afspraak in.

Sommige vaccinaties geven alleen een effectieve bescherming als u ze een bepaalde periode voor uw reis krijgt. Dit hangt af van het soort vaccinatie, uw leeftijd, welke vaccinaties u al gehad heeft, welke reis u gaat maken en hoe lang u wegblijft. Wij raden u aan om ongeveer vier tot zes weken voor vertrek de benodigde vaccinaties te halen. Gaat u langer dan 3 maanden, reizen of emigreren? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op. Lees meer. Ook als u last minute op reis gaat heeft vaccineren nog nut!

Dit is afhankelijk van de vaccinaties die u krijgt; sommige hebben een beschermingsduur van 3 jaar, andere 30 jaar of levenslang. Over het algemeen geldt de volgende beschermingsduur.

  • Gele koorts: sinds juli 2016 gaat de WHO uit van levenslange bescherming na één vaccinatie, dit geldt met terugwerkende kracht ook voor vaccinaties die vóór 2016 gegeven zijn (en waarvoor nog een geldigheidsduur van 10 jaar in het boekje staat). In sommige gevallen wordt echter door het LCR aangeraden om de vaccinatie wel elke 10 jaar te herhalen. Bijvoorbeeld bij bepaalde medische aandoeningen of een verhoogd risico op de plaats van bestemming.
  • Tyfus: drie jaar.
  • DTP: tien jaar.
  • Hepatitis A: ten minste 30 jaar. De inenting bestaat uit twee vaccinaties. Na de eerste prik bent u één jaar beschermd, na de tweede dertig jaar of langer. De tweede vaccinatie dient u minimaal 6 maanden na de eerste te halen.

Neem altijd contact op met de Travel Clinic voor een gedegen reisadvies.

Iedereen die de griep niet wil krijgen, is welkom bij de Travel Clinic van KLM Health Services voor een griepvaccinatie. Behoort u tot een risicogroep? Dan informeert uw huisarts u over de griepprik. De griepprik is extra belangrijk als u onregelmatige diensten draait.

Het kan gebeuren dat u uw gele boekje kwijt bent geraakt en u niet zeker bent over wanneer u welke vaccinatie heeft gehad. We kunnen voor u een nieuw vaccinatieboekje maken op een van onze locaties. U kunt hiervoor het beste een herhaalafspraak maken via onze 0900 nummer. Op de afspraak is het belangrijk om een geldige ID mee te nemen. In verband met privacy wetgeving kunnen wij deze informatie niet per telefoon of mail geven.